Verbod op gebruik mobieltjes in de auto in Frankrijk, ook als je stilstaat.

In Nederland wordt al enige tijd gesproken over de gevaren van bellen tijdens het rijden en de mogelijkheden tot het uitschakelen van de telefoon in het verkeer. In Frankrijk zijn ze al een stapje verder. Daar is het ook verboden langs de weg te bellen. Wie stilstaand langs de weg belt, riskeert een boete van 135 euro.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Bestuurders die in Frankrijk de auto langs de kant van de weg stilzetten om een telefoongesprek te voeren of een berichtje te sturen, riskeren een flinke bekeuring, van 135 euro en 3 strafpunten op het rijbewijs. Het Franse Hof van Cassatie heeft recent een totaal verbod uitgesproken op het gebruik van de telefoon in de auto. Alleen op officiële parkeerplaatsen is het nog toegestaan de telefoon te gebruiken. 

Stilstaande auto is nog steeds 'onderweg'

Wanneer een auto langs de kant van de weg wordt stilgezet om veilig een telefoongesprek te kunnen voeren of berichtjes te kunnen beantwoorden, is deze volgens het Franse Hof van Cassatie nog steeds ‘onderweg’ en onderdeel van het verkeer. Daarom is het niet langer toegestaan om de telefoon te gebruiken in de auto, behalve  op een officiële parkeerplaats

In Nederland nog geen verbod

Om het aantal verkeersdoden in Frankrijk terug te dringen, neemt Frankrijk steeds meer ingrijpende maatregelen. Zo werd onlangs de maximum snelheid op provinciale wegen verlaagd van 90 naar 80 kilometer per uur. In Nederland mag bellen en berichten sturen in een stilstaande auto, op een veilige plek, wel. Er wordt momenteel onderzocht hoe het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer tegengegaan kan worden.