Verbod: roken met kinderen in auto

De nationale Coalitie in België pleit voor een rookverbod in een auto waar kinderen in zitten. KWF kankerbestrijding is voorstander van de maatregel, maar is van mening dat Nederland er nog niet klaar voor is.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

In landen zoals Frankrijk, Engeland en Ierland is het al verboden om te roken in een auto met minderjarigen. De concentratie aan toxische stoffen in een auto waar gerookt wordt, is tien keer zo groot als in een rokerig café.

“ Kinderen zijn extra gevoelig voor de gevolgen van passief roken. Bovendien is een auto een kleine ruimte waarin toxische gassen zich makkelijk opstapelen. Passagiers ademen deze stoffen tegen wil en dank in”, aldus Lukt Joossens, woordvoerder van de Nationale Coalitie Tegen Tabak. 

Verbod noodzakelijk

Tabaknee meldt dat het verbod hard nodig is. “ Wanneer kinderen dagelijks in de rook zitten van anderen is de kans op long- en hartproblemen groter. Kinderen lijden hierdoor vaker aan chronische middenoor- en bijholteontstekingen, bronchitis en hebben een grotere kans op nicotineverslaving.”

Het rookverbod in de auto zou een uitbreiding zijn van het huidige verbod, waarin niet meer gerookt mag worden op openbare plaatsen en horecazaken. KWF Kankerbestrijding noemt het in potentie een goede maatregel, maar denkt dat er bij de politiek weinig draagvlak is om het verbod door te krijgen.