Zelf uitdeukende bumper

Onderzoekers in Amerika hebben een revolutionaire structuur ontwikkeld, waarbij bumpers, helmen en ander beschermend materiaal sterker en duurzamer gemaakt worden. De honingraatstructuur zorgt ervoor dat energie wordt geabsorbeerd en terugkeert na een botsing in zijn oude vorm.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De technologie, Negative Stiffnes Honeycomb, zorgt dat materiaal meerdere botsingen aankan. Daardoor overtreft het de huidige honinggraatontwerpen, die bij een botsing alleen indeuken. De zeshoekige structuur die nu wordt toegepast, heeft als belangrijkste nadeel dat het materiaal beschadigt bij een botsing en daarna vervangen moet worden.

NS Honeycomb kan worden ingezet bij verschillende materiaalsoorten. Het prototype wat gebouwd was door de wetenschappers heeft een breedte van 9 cm. . Het absorbeerde de energie van een honkbal die met een snelheid van 160 km/uur op het materiaal werd afgevuurd in 0.03 seconden.

De resultaten zijn vorige maand online gepubliceerd in het Integrated Materials and Manufacturing Innovation.

Militaire belangstelling

Het Amerikaanse leger toont veel belangstelling in deze nieuwe techniek. In 2014 ontving het onderzoeksteam van de Cockrell School of Engineering aan de universiteit van Texas in Austin een financiële bijdrage van het leger.

In de volgende testen gaan de onderzoekers de weerbaarheid van het materiaal testen door erop te schieten. De onderzoekers hopen dit najaar al een prototype gevechtshelm te presenteren, waarin deze techniek is toegepast.