Nieuws voor rijscholen

nederlandse_vrachtautochauffeur

Verkeerscholen dienen klacht in bij ACM over SOOB en STL

vrijdag 14 december 2018 | Miranda Schenkhuizen

Een groep van 24 Nederlandse verkeersscholen hebben gezamenlijk onder de naam Stichting Gelijk Speelveld Transportopleidingen een klacht ingediend bij ACM. Zij pleiten voor een vrije marktwerking en een vrije keus voor consumenten bij het kiezen van een gecertificeerde opleiding tot vrachtwagenchauffeur. De stichting stelt in haar klacht dat STL (Sectorinstituut Transport en Logistiek) en SOOB (Opleidings en ontwikkelingsinstituut Goederenvervoer) misbruik maken van hun machtspositie en het concurrentieproces verstoren.

Dation Rijschool Software (advertentie)

R. Heijens, secretaris van Stichting Gelijk Speelveld Transportopleidingen legt uit: “Eigenlijk gaat het ons om twee dingen; de eerste is hoe zaken geregeld zijn rond BBL Leerlingen. Deze leerlingen, die aan de slag willen als vrachtwagenchauffeur, kunnen alleen een opleiding volgen via STL, zij zijn de enige die subsidie krijgen van SOOB. Aangesloten rijscholen, die via aanbestedingen geselecteerd worden, worden vervolgens gedwongen de opleiding aan te bieden voor veel te lage prijzen, waardoor er geen vrije marktwerking is en die zou er wel moeten zijn.”

Vrije keus consument

Heijens gaat verder: ”De tweede gaat over de sturing op zij-instromers, aankomend chauffeurs die instromen uit een andere branche. Zij moeten een verplichte rijtest volgen bij een select groepje rijscholen die STL selecteert. Na deze rijtest zouden zij vrij moeten kunnen kiezen uit gekwalificeerde opleiders in hun omgeving maar vaak worden ze handig binnengehaald bij het kleine clubje rijscholen dat de rijtest afneemt. Dat vinden wij niet kunnen, de consument moet vrije keus hebben.”

Eerder spraken ook BOVAG en FAM met STL, SOOB en ACM hierover. Dat leidde tot beperkte aanpassingen die volgens SGST zeker niet afdoende zijn.

 


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!