‘Veroorzaker ernstig verkeersongeval? De cel in!’

Veroorzakers van ernstige ongelukken in het verkeer moeten standaard enige tijd achter de tralies, althans als het aan de Vereniging Verkeersslachtoffers ligt. Een gevangenisstraf komt meer tegemoet aan het leed van de verkeersslachtoffers dan een taakstraf of het innemen van het rijbewijs.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Taakstrafje

De Vereniging Verkeersslachtoffers kreeg afgelopen week een heleboel telefoontjes van mensen die boos zijn om de straf van een vrachtwagenchauffeur. De chauffeur verstuurde onder het rijden zo’n 90 berichtjes vanaf zijn telefoon. Hij kwam op de vluchtstrook terecht en reed daar een 47-jarige wegwerker dood. De chauffeur zou er in de ogen van de boze bellers te makkelijk van afkomen, met enkel een taakstraf.
De officier van justitie eiste vier maanden cel voor de vrachtwagenchauffeur. Van de rechtbank in Middelburg kreeg hij een taakstraf van 240 uur en hij mag twee jaar niet rijden.

'Peanuts'

"Voor slachtoffers voelt het niet goed dat iemand die zoveel leed veroorzaakt, er afkomt met zo'n lichte straf", zegt voorzitter Caroline Reindl van de Vereniging Verkeersslachtoffers. "Zo'n lichte straf is peanuts vergeleken met het leed voor verkeersslachtoffers, die hebben levenslang. Zij willen dat er echt wat gebeurt", zo zegt ze tegen de verslaggever van de krant Trouw. 

Appen en bellen

Naar schatting vallen er jaarlijks 10 à 15 doden doordat automobilisten zitten te bellen of te appen. In de auto is het verboden om te bellen met de telefoon in de hand. Als de mobiele telefoon in de houder zit, is appen of smsen op zichzelf niet strafbaar, meldt het Openbaar Ministerie. Mits hij of zij geen gevaar in het verkeer veroorzaakt. Onder het motto 'Daar kun je mee thuiskomen', wordt chauffeurs - door de overheid - geadviseerd een parkeerplaats op te zoeken om te bellen of te appen.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) steunt die campagne. De organisatie ijvert ook voor een verbod op het gebruik van de telefoon in bedrijfsauto's. VVN doet niet mee aan acties voor zwaardere straffen, maar vindt wel dat er veel meer gecontroleerd moet worden op het gebruik van de telefoon. Ze vindt de pakkans nu veel te klein.