Zelfrijdende auto lijkt niet veiliger

Het lijkt er op dat de zelfrijdende auto op dit ogenblik niet veiliger is dan de ‘gewone’ auto. Vanaf het moment dat er in Californië testritten worden gereden met de zelfrijdende auto zijn vier van de vijftig auto’s betrokken geraakt bij een verkeersongeval, zo meldt persbureau AP.

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

Achter het stuur

Het is op dit moment nog verplicht zelf achter het stuur te zitten, terwijl de zelfrijdende auto rijdt. Het persbureau geeft aan dat bij twee van de vijf ongelukken de auto zelf reed en bij de andere twee werd de auto nog bestuurd door een persoon. 

Google

Drie brokkenmakers bleken van Google te zijn. De andere auto was van Delphi Automotive, een fabrikant van onderdelen. Beide bedrijven stelden dat ze de ongelukken niet hebben veroorzaakt. 

Eigen berichtgeving Google

Google komt, naar aanleiding van het persbericht van AP, met eigen berichtgeving naar buiten. Zelf zegt het bedrijf bij elf ongelukken betrokken te zijn geweest. Of de berichtgeving van AP in strijd is met de officiële cijfers van Google, is onduidelijk.
Google geeft aan dat het bij de elf incidenten om kleine ongelukken ging met enkel blikschade als gevolg. Ongelukken die gebeurden tijdens 2,7 miljoen kilometer aan wegverkeer verspreid over zes jaar aan tests. Daarvan reed de automatische piloot 1,6 miljoen kilometer. Acht van de elf ongelukken zouden in de bebouwde kom hebben plaatsgevonden. 

Onderzoek

Uit de statistieken die Google met de zelfrijdende auto's over het gedrag van weggebruikers verzamelde, blijkt dat veel mensen niet op de weg letten. Ook blijken velen door rood licht te rijden. De zelfrijdende auto zal, naar aanleiding van deze bevindingen, worden aangepast.