Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers komt er definitief

Met het definitief worden van het pensioenakkoord, ligt het vast: er komt een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers. Voor veel rijschoolhouders een fikse extra kostenpost. Verschillende brancheorganisaties zijn al gestart met het onderzoeken van mogelijkheden voor een collectieve verzekering voor rijschoolhouders, wat de kosten nog enigszins zou kunnen drukken. Al verwachten de organisaties wel een effect op de lesprijs.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Effect op lesprijzen

Wat er gebeurt met het Broodfonds weet Post ook nog niet:” Voorlopig blijft het gewoon bestaan; wat er in de toekomst mee gaat gebeuren weten we nog niet. Positief is dat er straks iets geregeld is voor ZZP’ers bij ziekte, dat is een goede ontwikkeling. En als dat goed ingericht wordt ben ik ook positief.” Post verwacht dat de verplichte AOV wel effect gaat hebben op de lesprijzen:” Natuurlijk moeten rijschoolhouders dit straks doorrekenen in de lesprijs, dat voorkom je niet. Maar ook daar zit een positieve kant aan; er wordt eens goed gekeken naar de lesprijzen, die in veel gevallen nu nog veel te laag liggen. “

Vorm van verzekering

Ook Peter van Neck van branchevereniging VRB is bezig te bekijken wat de mogelijkheden zijn met verzekeringspartners. Van Neck:”Wij zijn nu aan het kijken naar de mogelijkheden. De vorm van de arbeidsongeschiktheidsverzekering is erg belangrijk en daarom laten we ons goed informeren op dit moment. We willen graag iets aan kunnen bieden aan onze leden in de toekomst. “ Ook van Neck staat niet geheel negatief in de nieuwe ontwikkelingen:”Natuurlijk zijn er ook positieve kanten aan een verzekering. We moeten het er nog met het bestuur over hebben, maar ik zie zeker positieve kanten hieraan. Belangrijkste is de vorm van verzekering en daar werken wij aan.”  

Ruud Rutten, voorzitter van brancheorganisatie FAM, was helaas niet bereikbaar voor commentaar. Wel gaf hij eerder aan via de facebookpagina van Rijschoolvandaag positief te zijn over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hij gaf aan het belangrijk te vinden te kijken naar goede lesprijzen zodat rijschoolhouders ook ruimte hebben voor een goede verzekering en het opbouwen van pensioen.