Verplichte EHBO cursus bij halen rijbewijs

In Brussel is het per 1 november 2018 verplicht om bij het halen van het rijbewijs ook een EHBO cursus te volgen bij het Rode Kruis . Ook een goed idee in Nederland?

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Wie in Brussel het rijbewijs wil halen moet vanaf 1 november 2018 ook een verplichte EHBO cursus volgen. Deze wordt dan wel gratis verstrekt. Het Rode Kruis pleit voor het halen van een EHBO certificaat bij het rijbewijs omdat de eerste vier minuten na een ongeval cruciaal zijn. Hoe eerder ingegrepen wordt bij verwondingen, hoe sneller het herstel.

Ook in Nederland?

Onder andere in Duitsland is het al jaren gebruikelijk dat je tijdens je rijlessen ook en EHBO cursus bijwoont. 80% van de Duitse bevolking heeft dan ook een EHBO diploma. In Noorwegen heeft zelfs 95% procent een EHBO diploma. In Nederland heeft slechts 3% van de bevolking een EHBO diploma; een beduidend verschil. Het Rode Kruis pleit er dan ook voor om ook bij ons een EHBO diploma bij het rijbewijs in te voeren.

Voorlopig ver weg

Uit recent onderzoek van EHBO partner Livis blijkt dat 40% van de Nederlandse bevolking vindt dat iedereen een EHBO diploma zou moeten hebben en dat dit verplicht zou moeten worden gesteld door de overheid. Er zijn naar aanleiding van het onderzoek ook Kamervragen gesteld, maar de invoering van een verplichte EHBO cursus in Nederland lijkt voorlopig nog ver weg.