Vijf jaar cel geëist voor receptioniste die chauffeurs aan vals bekwaamheidsattest hielp

Het openbaar ministerie heeft vijf jaar gevangenisstraf gevorderd tegen Rachida N., de receptioniste van rijschool Rijbewijs uit Borgerhout, omdat ze, tegen betaling, honderden bekwaamheidsattesten afleverde aan kandidaat chauffeurs zonder dat die daarvoor de nodige praktijklessen volgden.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Rachida N. wordt vervolgd wegens valsheid in geschrifte en oplichting. Volgens het openbaar ministerie verkocht ze minstens 300 valse bekwaamheidsattesten, Op de attesten stond dat de chauffeurs de benodigde 20 uur praktijkles hadden gevolgd, waarmee ze vervolgens het rijbewijs bij hun gemeente aan konden vragen, terwijl dit niet zo was.

Rijbewijs ingetrokken

Een aantal kandidaat chauffeurs vonden de werkwijze van Rachida N. vreemd, maar zij wist hen gerust te stellen. N. vroeg tussen de 250 en 900 euro cash voor een vals attest. Van de betrokken chauffeurs werd het (voorlopig) rijbewijs ingetrokken toen de fraude bekend werd. Een aantal chauffeurs hebben zich, zoals dat heet in België, burgerlijke partij gesteld tegen de receptioniste. Wat zoveel wil zeggen als dat zij aanklachten tegen de receptioniste indienen. De Vlaamse overheid is voornemens hetzelfde te doen.