VOG roept vragen op tijdens WRM-workshop: 'Wanneer moet ik die nou hebben?'

wormshop wrm

De WRM-workhop van De Verkeersacademie en Rijschoolvandaag.nl werd gisteravond goed bezocht. Meer dan 200 rijinstructeuren kwamen naar Nieuwegein om informatie te krijgen over de wijzigingen in de WRM. De Verklaring omtrent Gedrag (VOG) was een veelgevraagd onderwerp. Vier instructeurs vertellen waarom.

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

andre workshop
Niet zo lang instructeur

Rij-instructeur André van Adrichem (foto boven) kwam helemaal uit Den Haag. "Ik ben sinds twee jaar rij-instructeur. Ik heb hier, bij De Verkeersacademie mijn opleiding gedaan. Daarvoor zat ik 40 jaar in de beveiliging. Ik wilde gewoon wat anders. Ik hou van afwisseling." Hij is nu bezig met een extra opleiding, zodat hij ook les kan geven in de vrachtauto. 

"Doordat ik nog niet zo lang instructeur ben, is ook de WRM vrij nieuw voor me. Ik snap alles wel, maar nu wordt er heel veel weer veranderd. Overal zijn kleine plukjes info. Hier is alle informatie en kan ik al mijn vragen stellen. Ik wil vooral weten hoe het met de VOG zit. Ergens vind ik het wel ver gaan dat je zonder VOG je bedrijf wel kan opdoeken."

Zijn buurman is het daar niet helemaal mee eens. "Ik vind het wel goed. Je werkt toch met kinderen en bent verantwoordelijk voor het geld." Daar is Van Adrichem het wel mee eens. "Dat klopt. Gelukkig heb ik niks te vrezen."

Roy Somer workshop wrm
WRM-pas verlengen

Roy Somer, van Roy Somer Opleidingen woont ongeveer naast de workshop-locatie. "Ik ben zelf opleider. Ik wil graag geüpdatet worden over alle info en hier zijn ze goed geïnformeerd." Hij heeft zijn bedrijf samen met zijn vrouw. "Vroeger had ik een grote rijschool en ben ik examinator geworden. Maar ik heb de boel verkocht. Ik vind een klein bedrijf wel prima."

"Ik heb vooral vragen over wat er nodig is om de WRM-pas te verlengen en dan in het bijzonder hoe het zit met de VOG. Wanneer krijg je zo'n verklaring bijvoorbeeld niet? Ik denk dat dat sommige mensen wel in de problemen kan brengen namelijk. Hoe ver kijken ze terug?"

eric en erik wrm workshop
VOG

Eric van Eijk en Erik Dunnewold hebben elkaar 2,5 jaar geleden leren kennen, hier op de opleiding. "We zaten bij elkaar in de klas. Nu hebben allebei een rijschool." 

Ze komen net uit de workshop. "Het was een interessante avond. We wilden vooral weten hoe het zat met de VOG." Ze kunnen dan ook wel antwoord geven op de vraag van Roy Somer. "Justis kijkt vier jaar terug in je verleden voor de verklaring. Tenzij je ernstig geweld hebt gepleegd of een zedendelict op je naam hebt staan", zegt Dunnewold. "Dat geldt altijd."

"Ook wel logisch", vindt Van Eijk. "Als je een zo'n heftige overtreding hebt gepleegd, dan ga jij lesgeven? Dat kan echt niet."