Nieuws voor rijscholen

cabrio_vrouw

Vooral vrouwen kiezen niet voor elektrisch rijden

donderdag 28 augustus 2014 | Redactie

Nederlandse automobilisten met een hybride auto, kunnen nog veel meer geld besparen door meer elektrische kilometers te maken. Vooral vrouwen laten het afweten als het op zuinig rijden aankomt en verbruiken nog te veel brandstof.

VekaBest verkeersleermiddelen (advertentie)

Dit blijkt uit onderzoek van leasemaatschappij Alphabet onder ruim 2000 leaserijders.

Uit het onderzoek naar het gedrag en keuzes van hybride leaserijders blijkt niet alleen dat mannen vaker voor een hybride auto kiezen, maar ook dat de helft van de mannen meer dan 20 procent van alle afgelegde kilometers elektrisch rijdt. Bij vrouwen ligt dit percentage aanzienlijk lager, bij deze groep rijders haalt slechts 1 op de 3 de 20 procent elektrische kilometers.

Vrouwen minder op de hoogte

Volgens Simon Corsèl, Communication Officer van Alphabet, ligt dit in lijn met een eerder onderzoek. "Vrouwen zijn gemiddeld minder goed op de hoogte van hun CO²-uitstoot dan mannen. Dit zou dan ook kunnen verklaren waarom zij minder letten op het aantal elektrische kilometers dat ze rijden."

Randvoorwaarden en rijstijl

Veel automobilisten kozen voor hybride rijden vanwege de geringe bijtelling en het lage brandstofverbruik. Maar juist met dat laatste aspect wordt niet goed omgesprongen. Ondanks dat mannen een hoger percentage halen van volledig elektrisch afgelegde kilometers, blijkt dat er ook bij hen nog veel ruimte voor verbetering is. Uit het onderzoek blijkt dat slechts de helft van de mannen meer dan 20 procent elektrisch rijdt. Dit terwijl het mogelijk is om een elektrisch percentage van 40 procent te halen, als alle randvoorwaarden kloppen.

"We zien dat dit, in een gemiddelde situatie, mogelijk is. Het is hierbij wel van belang dat de leaserijder thuis, en liefst ook zakelijk, de beschikking heeft over een oplaadpunt", aldus Corsèl. "Daarnaast kan ook de rijstijl bijdragen aan zuiniger rijden."

Kleurkeuze

Een ander opmerkelijk verschil tussen mannen en vrouwen betreft de kleurkeuze van hun hybride voertuig. Zo blijkt dat maar liefst de helft van alle mannen de voorkeur geeft aan een zwarte of witte auto. Vrouwen daarentegen kiezen in 60 procent van de gevallen voor een andere kleur. Deze cijfers geven echter wel aan dat de kleuren zwart en wit over het algemeen het meest in trek zijn.

Bron: Spits


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!