Voorlopige rijbewijzen in Vlaanderen langer geldig

lesauto

De Vlaamse Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters kondigde deze week aan dat er groen licht komt voor de verlenging van de geldigheid van de voorlopige rijbewijzen.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Door de corona-crisis besliste Lydia Peeters, Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken, eerder dit jaar dat kandidaten van wie de geldigheid van het voorlopig rijbewijs vervalt voor 30 december, hun praktijkexamen tot 31 december 2020 kunnen afleggen. In Vlaanderen kunnen leerlingen die geslaagd zijn voor hun theorie-examen een voorlopig rijbewijs aanvragen. Hiermee kunnen ze zelf oefenen met een begeleider.

De geldigheid van de rijbewijzen is echter een federale bevoegdheid. Minister François Bellot bepaalde in april dat de voorlopige rijbewijzen, waarvan de geldigheid verviel vanaf 16 maart, slechts tot 30 september 2020 werd verlengd. Daar was Peeters het niet mee eens.

Absurde situatie

"Hierdoor zou een absurde situatie ontstaan waarin kandidaten, na 30 september, niet langer onder dekking van hun voorlopig rijbewijs kunnen oefenen op de openbare weg, terwijl ze in Vlaanderen wel tot 31 december 2020 het praktijkexamen mogen afleggen”, aldus Lydia Peeters. 

“Ik heb dit aangekaart bij mijn collega en we zijn nu dus tot een overeenkomst gekomen waarbij ook de geldigheid van de voorlopige rijbewijzen, waarvan de geldigheid verviel vanaf 16 maart, wordt verlengd tot 31 december 2020. Concreet betekent dit dat kandidaten reglementair kunnen blijven oefenen na 30 september tot het einde van het jaar.”

Wachttijd

Deze aanpassing is goed nieuws voor Vlaamse kandidaat-bestuurders die extra tijd krijgen om zich voor te bereiden op hun praktijkexamen en om een afspraak te boeken bij een examencentrum. Daar kunnen de wachttijden voor praktijkexamens, na de sluiting tussen maart en mei, immers oplopen tot enkele weken.