Vrouw, die ondanks epilepsie achter het stuur kroop, niet verantwoordelijk voor dodelijk ongeluk

Vandaag wordt de zaak behandeld van Julia H. Zij reed in mei 2014 de Poolse Sylwia Lesnik (23) en Grzegorz Kumela (29) dood, toen ze achter het stuur een epileptische aanval kreeg. Dit terwijl zij al langer wist een risico achter het stuur te vormen. Ze ging in hoger beroep tegen het vonnis van 2 jaar celstraf, omdat ze haar schuld niet bewezen vond. Voorafgaand aan de zitting heeft de familie van de omgekomen Poolse slachtoffers te horen gekregen dat een psychiater en psycholoog hebben geconcludeerd dat het ongeluk niet aan de verdachte is toe te rekenen. Zo schrijft het AD.

VTO

— Advertentie —

De zaak rond Julia kreeg in 2014 al veel aandacht. De aanrijding van de jonge Polen bleek namelijk niet de eerste keer te zijn dat H. een ongeluk veroorzaakte tijdens een epileptische aanval. Ondanks tal van waarschuwingen bleef ze maar achter het stuur kruipen.

Onverschillig

Ondanks haar veroordeling bleef H. onverschillig. Ze vond dat het ernstige ongeval door haar aandoening kwam, maar dat haar niets te kwalijk te nemen was. Haar houding verbaasde de rechtbank en de nabestaanden. Helemaal nadat Julia H. opnieuw achter het stuur kroop kort na het ongeval. Dit nadat haar rijbewijs was ingenomen. Het leek er sterk op dat H. niet inzag wat voor risico op de weg ze was door haar aandoening, die ze opliep door een schop van een paard in haar jeugd. 

Hoger beroep

Overtuigd van haar onschuld vroeg H. dan ook een hoger beroep aan. Eerder veroordeelde de rechtbank haar tot 2 jaar cel, omdat de rechter ervan overtuigd was dat ze capabel genoeg was om te beseffen dat ze een gevaar op de weg is. Psychiaters zouden nu anders oordelen, heeft de familie te horen gekregen in een brief. Hoe zij tot dit oordeel komen, zal moeten blijken tijdens het hoger beroep. 

Bron »