Ook met autopilot is vasthouden smartphone verboden

Ook in een Tesla met autopilot aan mag je niet je telefoon gebruiken. Volgens de wet ben je immers nog steeds de bestuurder. Dat oordeelde de rechter deze week in de zaak van trendwatcher Vincent Everts die vond dat hij als bestuurder van zijn Tesla best zijn telefoon mocht gebruiken.

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

Everts kreeg vorig jaar november een boete voor het vasthouden van zijn mobiele telefoon tijdens het rijden. Everts ging in hoger beroep omdat hij vond dat dit wel zou moeten mogen in zijn Tesla Model X als de autopilot aanstond. Volgens hem was de wetgeving verouderd en de techniek in de tussentijd dusdanig ontwikkeld dat het prima mogelijk was een telefoon vast te houden tijdens het gebruik van de autopilot.  

Geen rijinstructeur

Everts vond dat hij niet de feitelijke bestuurder was, aangezien hij alleen de autopilot in de gaten moest houden. “Net zoals een rijinstructeur” bepleitte de advocaat van Everts. “En voor rijinstructeurs geldt het verbod niet omdat ze toezicht houden maar de auto niet besturen.” Het hof in Leeuwarden bevestigt echter het vonnis van november vorig jaar en Everts zal de boete gewoon moeten betalen.  Everts is wél de feitelijke bestuurder, simpelweg omdat hij de autopilot moet aanzetten en weer moet uitzetten om te kunnen rijden vindt de rechter.