VVN: ‘Effecten van gebruik lachgas meenemen in de rijopleiding’

Het gebruik van lachgas lijkt onder jongeren steeds populairder te worden, waardoor het ook steeds vaker in het verkeer gebruikt wordt. Er is dan ook een toename van het aantal verkeersongevallen waarbij lachgas in het spel was. Veilig Verkeer Nederland pleit ervoor om de effecten van het gebruik van lachgas mee te nemen in de rijopleiding.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

De afgelopen tijd zijn er meerdere verkeersongevallen geweest waarbij lachgas in het spel was, zegt advocaat Bert Kabel, gespecialiseerd in verkeersrecht. "Lachgas is echt een probleem aan het worden."

Lachgas in het verkeer niet oké

Lachgas wordt (meestal) via een ballonnetje geïnhaleerd en veroorzaakt een kortstondige roes. Tijdens die roes ben je volgens gebruikers "even helemaal van de wereld". "Het is dus niet oké dat mensen met lachgas op het verkeer in gaan", zegt Ingrid Wetser van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Het gebruik van lachgas is wettelijk niet verboden en het zou volgens Wetser goed zijn als dat verandert, "maar het zou nog beter zijn als mensen vandaag al hun verantwoordelijkheid pakken en niet het verkeer in gaan als ze een genotsmiddel hebben genomen."

Rijden onder invloed van lachgas strafbaar

Volgens Wetser ben je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen. En ook bijrijders hebben die verantwoordelijkheid. "Je stapt toch ook niet in de auto bij iemand die alcohol gedronken heeft. Dat rijden onder invloed van lachgas niet strafbaar zou zijn, klopt niet volgens advocaat Bert Kabel. Er zijn diverse wetsartikelen die het mogelijk maken om mensen die onder invloed zijn en/of gevaarlijk rijgedrag vertonen, te vervolgen.
 

Verkeerscampagne

Kabel denkt dat het zou kunnen werken om het strafbaar te maken om lachgas in het compartiment van de auto te hebben. Ook ziet hij wel iets in een waarschuwingscampagne waarin duidelijk wordt gemaakt dat je voor afwijkend rijgedrag gepakt kunt worden. "Het maakt eigenlijk niet zo uit waardoor een ongeval is veroorzaakt. Het kan een smartphone zijn of lachgas. En daar kun je voor veroordeeld worden."

Ook Ingrid Wetser van VVN vindt een campagne een goed idee. "Bij alcohol is er door de BOB-campagne veel veranderd. Vroeger vond men het heel normaal om met een slok op achter het stuur te kruipen, maar dat wordt nu echt niet meer geaccepteerd." Daarnaast is het volgens VVN een goed idee om de effecten van het gebruik lachgas in het verkeer ook mee te nemen in de rijopleiding.
 

Meer via »