Waarom vrouwen 73% meer kans hebben om te overlijden bij een verkeersongeval

Vrouwen hebben 73 procent meer kans op dodelijke verwondingen bij auto-ongelukken, zo bleek eerder dit jaar. Dit heeft waarschijnlijk deels te maken met de crashtest-dummies, oftewel de poppen die bij tests van auto’s worden gebruikt. Die zijn namelijk overwegend mannelijk.

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

De Universiteit van Virginia publiceerde afgelopen juli een onderzoek dat uitwees dat vrouwen 73 procent meer kans hebben om te worden gedood bij een frontale botsing, zelfs als ze een veiligheidsgordel dragen. Daarover publiceert het AD.

Geen onbekend probleem

Volgens de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Verkeer, komt dit verschil voort uit de veiligheidstests, die alleen worden uitgevoerd met crash-dummy’s die het mannelijk lichaam weerspiegelen. De veiligheidsstructuur van auto's is dus perfect afgestemd op mannelijke lichamen, maar niet op het figuur van de gemiddelde vrouwelijke automobilist. Het probleem is volgens de NTSH overigens al jaren bekend: al in de jaren 1980 werd duidelijk dat mannelijke en vrouwelijke lichamen anders reageren bij ongevallen.