Zelfrijdende auto’s hebben de rijvaardigheden van een 7-jarige

Zelfrijdende auto´s hebben nu nog de rijvaardigheden van een zeven- of achtjarig kind. Dat blijkt uit eerste proefexamens die het bedrijf RobotTUNER is samenwerking met het CBR en RDW afnam bij zelfrijdende auto’s. Deze maand zou eigenlijk het eerste examen voor zelfrijdende auto’s plaatsvinden maar dat is na de slechte proefexamens afgelast. Dat vertelt Jorrit Kuipers, directeur van RobotTUNER vandaag in een interview op BNRnieuwsradio.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Ook zelfrijdende auto’s moeten voor ze zelfstandig de weg op mogen een rijbewijs hebben. De examinering wordt ontwikkeld door het bedrijf RobotTUNER in samenwerking met het CBR en RDW. Het allereerste examen stond deze maand gepland maar dat is afgezegd nadat de auto’s wel erg slecht presteerden tijdens het proefexamen. Kuipers noemt de rijvaardigheden van de zelfrijdende auto’s zeer beperkt. De zelfrijdende auto’s zijn vooral nog niet in staat om te gaan met andere weggebruikers en hun omgeving correct in te schatten.  “Fabrikanten zijn nog niet zo ver.” Vertelt Kuipers in het interview met BNRnieuwsradio. De zelfrijdende auto’s die het proefexamen aflegden zijn ook nog niet te koop. Het gaat om speciale busjes die ontwikkeld zijn voor het OV.

15 km per uur

Momenteel kunnen de busjes met een snelheid van 15 kilometer per uur in een omgeving zonder andere weggebruikers rijden. Voorbeeld is de zelfrijdende shuttlebus die in Rotterdam rijdt. “Gedrag met andere deelnemers aan het verkeer, daar hebben ze nog niet zoveel verstand van” legt Kuipers uit.”Ze moeten eerst leren zelf rond te kijken en de informatie interpreteren.” Kuipers vergelijkt het huidige niveau van de zelfrijdende auto met dat van een achtjarige.

Voorlopig nog geen zelfrijdende auto

Ook het rijexamen moet nog verder ontwikkeld worden. Kuipers:”Er werd bij de proef nog een examen afgenomen met examinatoren maar dat moet in de toekomst geautomatiseerd kunnen worden." Kuipers verwacht dat het nog wel even duurt voor er zelfrijdende auto’s rond rijden. “Nu rijden ze 15 kilometer per uur maar met die snelheid houden ze het verkeer op. Voor het zover is dat de zelfrijdende auto met 50 kilometer per uur tussen andere verkeer rond rijdt, zijn we 5 tot 10 jaar verder.” Kuipers verwacht dat er op routes met beperkt verkeer al over 3 tot 5 jaar zelfrijdende auto’s zullen rijden.   

Luister hier de uitzending van BNR terug »