Zogenaamde 'rijscholen' misleiden leerlingen

Er lijkt een nieuw fenomeen in de rijschoolbranche te zijn ontstaan; zogenaamde 'rijscholen' die leerlingen lespakketten aanbieden maar intussen slechts leads doorverkopen aan anderen.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Rijschoolhouder Paul Hendriks stuitte onlangs op facebook op een interessante aanbieding van zo'n 'rijschool'.  Een  organisatie genaamd RijschoolXL bood aan om andere rijscholen aan leerlingen te helpen. Hendriks: " Zij schreven dat zij de marketing doen en jij de leerlingen krijgt. Aangezien ik altijd op zoek ben naar nieuwe kansen om meer leerlingen te krijgen vroeg ik meer informatie op en daarbij viel ik van de ene verbazing in de andere." 

Misleiding

Al snel blijkt dat RijschoolXL inderdaad voor klanten zorgt maar door zichzelf voor te doen als rijschool en de leads te verkopen. Hendriks:" Ik vind dat misleiding. Zij noemen zichzelf ten onrechte een rijschool. Ja, ze sturen leerlingen door naar echte rijscholen, voor een percentage van de opbrengst zouden ze de leerlingen naar mij sturen. Maar ik vind het misleidend dat dit soort organisaties kunnen bestaan en zich zomaar een rijschool kunnen noemen. Ze vroegen mij partner te worden maar ik heb iedere verdere samenwerking afgewezen. Een marketingaanbod leek mij interessant maar dit is gewoon misleiding. Ik vind het belangrijk dat het bekend wordt dat dit soort organisaties bestaan en zichzelf ten onrechte rijschool noemen."

Transparant

Ook Tom Huyskens, woordvoerder van BOVAG vindt sprake van misleiding: "Natuurlijk hoeft een bemiddelaar geen CBR registratie te hebben en is het niet per se illegaal om rijscholen aan leads te helpen maar als een organisatie daar niet transparant over is en zichzelf voordoet als rijschool kan dat natuurlijk niet door de beugel. Ik vraag mij wel af of dit nu nodig is. Er is ontzettend veel vraag naar rijlessen en een krapte op de markt, het lijkt mij een overbodige dienst."

Grijs gebied

Rijschoolvandaag.nl sprak ook een juriste over de kwestie. Zij geeft aan dat een rijschool in ieder geval een registratie bij de Kamer van Koophandel hoort te hebben en een registratie bij het CBR en de instructeurs een lesbevoegdheidspas. Maar aangezien de 'rijschool' zelf geen examens afneemt begeeft deze rijschool zich in een grijs gebied. De strafbaarheid zou verder onderzocht moeten worden.

We hebben ook het CBR om een reactie gevraagd, later meer.