17-jarige heeft grotere kans van slagen dan 18-jarige

De afgelopen 3 jaar slaagden meer 17-jarigen dan 18-jarigen voor de eerste keer voor hun rijexamen. Dat blijkt uit CBR-cijfers die BNR heeft opgevraagd.

VERJO

— Advertentie —

Het succes is lastig te verklaren, zegt Hannah Hamans van 2toDrive op BNR Nieuwsradio.

In 2011 begon het experiment waarmee jongeren vanaf hun 17de rijexamen mogen doen, één van de maatregelen waarmee het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het aantal ongelukken onder jonge en onervaren bestuurders wilde terugbrengen. In maart 2018 werd het experiment omgezet in wetgeving, het lijkt een succes.

Hamans denkt dat 17-jarigen mogelijk gemotiveerder zijn om de weg op te gaan - zij het dat dit onder begeleiding moet. Op dit moment doen zo'n 287.000 jongeren mee met het project, volgens Hamans draagt het project op de lange termijn bij aan de veiligheid op de weg: 'Je gaat veiliger de weg op, je maakt meer kilometers, je doet in een veilige omgeving ervaring op.' Dat laatste geldt natuurlijk alleen wanneer de 17-jarigen veel kilometers maken onder het toeziend oog van hun ouders of andere begeleiders. Vaak zie je echter dat leerlingen op hun 17e beginnen met lessen en dan ook examen doen om zo snel na hun 18e het rijbewijs te hebben en zelfstandig de weg op mogen.