22% meer wegsleepacties op wegennet dan in 2017

Bergingsbedrijven in ons land hebben sinds het begin van dit jaar al te maken met een recordaantal ongelukken en gevaarlijke pechgevallen op het hoofdwegennet. Met maar liefst 22% meer wegsleepacties in vergelijking met 2017 is het druk.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De opmerkelijke stijging in het aantal wegsleepacties werd geconstateerd door de Stichting Incident Management Nederland (SIMN). „De forse stijging is heel opmerkelijk en het ziet ernaar uit dat het nog drukker gaat worden”, laat bestuurslid Ivo Wildenberg aan de Telegraaf weten.

Drukste maand ooit

„De maand maart was met 10.395 meldingen zelfs de drukste maand ooit in onze historie. Normaal gesproken is november de topmaand maar dat we die piek nu al hebben gehad stemt tot nadenken”, meent Wildenberg. „Als je ziet dat van juni 2017 tot en met mei van dit jaar alleen al 27.141 ongelukken zijn gebeurd waarbij een wagen moest worden weggesleept (8% meer dan het jaar daarvoor), dan zegt dat veel”, stelt de SIMN-zegsman. „Tel daarbij op dat we een stijging van 21% meer pechgevallen tot 56.541 hebben, dan is het extra knap dat de aanrijdtijden van onze bergers ook nog eens verbeterd zijn tot een gemiddelde van ruim 11 minuten.”

Drukkere wegen

Een oorzaak van de stijging van incidenten is volgens Wildenberg de drukte op de wegen. „Er is meer verkeer, daardoor meer files en kop-staartbotsingen. Maar dat kan haast niet de enige reden van de toename van ongevallen zijn.”

Veilig Verkeer Nederland is geschrokken van de forse toename. „Dat heeft echt niet alleen met de toenemende drukte te maken, maar veelal met afleiding in het verkeer. De smartphone is daarbij de grootste boosdoener”, stelt Rob Stomphorst. „Je hoeft zelf maar de snelweg op te rijden om te zien waar het fout gaat. Auto’s die van de ene naar de andere rijbaan slingeren en ineens een stuk langzamer gaan rijden. Allemaal bestuurd door mensen met zo’n apparaat aan hun oor.”

Het steekt VVN dat de pakkans van deze ’verkeersvandalen’ nog altijd minimaal is. „De politie is dan ook medeverantwoordelijk dat het aantal ongevallen stijgt. Want als mensen denken dat de kans op een bon toch klein is, zal het gedrag niet veranderen. En dus ook niet de toename van ongevallen om deze reden”, voorziet Stomphorst.
 

Lees hier meer »