Verplicht terug naar rijschool na 6 maanden

Wie vanaf 1 juli slaagt voor zijn of haar rijbewijs in Vlaanderen, moet zes maanden later verplicht terugkomen naar de rijschool. De beginnende chauffeurs zullen dan een extra theorie- en praktijkles volgen en een test afleggen.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Geslaagden na 1 juli moeten verplicht 6 tot maximaal 9 maanden na het examen een extra les volgen om de rijvaardigheden bij te schaven. De extra 4 uur durende les zal ongeveer 100 euro gaan kosten. “Met het terugkommoment willen we ervoor zorgen dat we straks minder verkeersslachtoffers moeten betreuren,” zegt Vlaams Verkeersminister Ben Weyts.

Theorie en praktijk

Tijdens het terugkommoment zullen de pas geslaagden naast een theorieles ook praktijkoefeningen doen op een afgesloten oefenterrein, zoals bijvoorbeeld een noodstop- en slalomoefening of rijden met een promillebril, waarmee je het effect van alcohol op je rijgedrag ervaart. “De beginnende chauffeurs gaan ook dieper in op sociaal rijgedrag en een cultuur van verkeersveiligheid”, zegt Weyts. “Hoe ontsnap je bijvoorbeeld aan de groepsdruk om toch een glas te drinken als jij de chauffeur bent? Hoe reageren bij een ongeluk?”.

Rijbewijs voor slechts 174 euro

De eerste terugkommomenten zullen plaatsvinden in januari 2019. De beginnende chauffeurs zullen maximaal 100 euro betalen. De overheid zal per deelnemer nog eens 20 euro bijleggen om de financiering rond te krijgen. Je kan zo in Vlaanderen een rijbewijs behalen voor slechts  174 euro, en in dat bedrag is de 100 euro voor het terugkommoment al meegenomen. In Duitsland ligt die kostprijs op 1.400 euro, in Frankrijk en het Verenigd Koningrijk is dat 1.500 euro en in Nederland zelfs 2.500 euro. Weyts: “Vlaanderen blijft de goedkoopste van Europa”.