30 procent meer aanrijdingen na de zomervakantie

Na de zomervakantie stijgt het aantal aanrijdingen van automobilisten met voetgangers en fietsers met maar liefst 30 procent. Veilig Verkeer Nederland roept automobilisten op om extra alert te zijn voor kwetsbare verkeersdeelnemers.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Opvallende piek

Richard Weurding, van het Verbond van Verzekeraars, staat achter de oproep van VVN en vertelt de Telegraaf hierover: “We constateren een opvallende piek in het aantal aanrijdingen vlak na de zomervakantie, als kinderen weer naar school gaan.” Over de stijging in het aantal aanrijdingen zegt hij: “Deze stijging verdient aandacht, het gaat immers over de verkeersveiligheid van schoolgaande kinderen.”

Aansprakelijkheid

Wat de aansprakelijkheid betreft zijn voetgangers en fietsers extra beschermd omdat ze gezien worden als ‘zwakkere’ verkeersdeelnemers, vergeleken met motorrijtuigen zoals een auto. Bij een aanrijding tussen een auto en een ‘zwakke’ verkeersdeelnemers is de automobilist dan ook 100 procent aansprakelijk. Alleen wanneer de automobilist duidelijk aan kan tonen dat de voetganger of fietser schuldig is, kan de aansprakelijkheid verlaagd worden naar 50 procent. Bij kinderen tot 14 jaar oud wordt de automobilist overigens altijd voor 100 procent aansprakelijk gesteld. 

Voorkomen

Het Verbond van Verzekeraars is sinds een paar dagen, samen met VVN, van start gegaan met de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’. Samen vragen ze op deze manier om extra aandacht voor naar schoolgaande kinderen. 

Bron: Telegraaf / Independer