Veelgestelde vragen over het internationale rijbewijs

Een Nederlands rijbewijs is in sommige landen niet voldoende om een auto te mogen besturen, je hebt dan een internationaal rijbewijs nodig. Een internationaal document dat slechts één jaar geldig is. Maar waarom eigenlijk?

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Internationaal rijbewijs

Dat een Nederlands rijbewijs in sommige landen niet volstaat, is volgens een woordvoerder van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu te wijten aan afspraken in internationale verdragen. Landen en bedrijven kunnen op grond daarvan zo’n speciaal document eisen. Het internationale rijbewijs bevat uitgebreidere informatie over de rijbevoegdheid in meerdere talen. 

Waar heb je een internationaal rijbewijs nodig?

In landen die bij de Europese Unie horen is een Nederlands rijbewijs geldig. Buiten de EU kan het Nederlandse rijbewijs soms niet voldoende zijn. Aangeraden wordt om hierover navraag te doen bij de ambassade van het betreffende land. Laat je ook goed informeren als je in het buitenland een auto wil huren, sommige verhuurbedrijven vragen ook om een internationaal rijbewijs. 

1 jaar

Het internationale rijbewijs is maar één jaar geldig omdat het voor kan komen dat een Nederlands rijbewijs tussentijds ongeldig wordt verklaard, bijvoorbeeld door verkeersovertredingen. Bij de uitgifte van een internationaal rijbewijs wordt gecontroleerd of het Nederlandse rijbewijs van de ontvanger nog geldig is. Dit kan niet opnieuw worden gecontroleerd wanneer het internationale rijbewijs eenmaal is uitgegeven. Een internationaal rijbewijs is aan te vragen bij een ANWB-verkooppunt. 

Bron: Rijksoverheid / Radar