37-jarige bestuurder veroordeeld voor bezitten vals rijbewijs

Een 37-jarige Syriër uit Lier is veroordeeld voor het hebben van een vals rijbewijs. Volgens procureur des Konings Lieselotte Claessens werd hij betrapt tijdens een verkeersactie van de politie. Naar eigen zeggen had hij het rijbewijs gekocht voor 1.800 euro.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

“Maar eigenlijk dacht hij dat hij hiermee zijn rijbewijs zou laten legaliseren”, vertelde de raadsvrouw van de 37-jarige. “Hij liet dat doen in Griekenland, toen hij net was gevlucht uit Syrië.” De verdediging vroeg de vrijspraak. Volgens hen was er geen bedrieglijk opzet. “Ik ben zelf het slachtoffer van oplichting geworden”, klonk het nog bij de dertiger. De Mechelse rechter ging niet in op die vraag maar legde voorlopig geen straf op. De dertiger kreeg de komende drie jaar een opschorting zonder voorwaarden.

Zeventig vervalisingen per jaar in Nederland

Eerder deze maand verklaarde ee 29-jarige Poolse bestuurder uit Zaandam ook dat hij zelf slachtoffer was van oplichting, toen hij gepakt werd met een vals rijbewijs. Hij verklaarde dat hij vroegtijdig gestopt was met school en geen enkel idee had hoe hij aan een rijbewijs moest komen. Zijn Poolse vriendin zei tegen hem dat haar broer als rijinstructeur werkt en dat het daardoor makkelijk zou zijn om aan een origineel Pools rijbewijs te komen. De rechter geloofde hem niet en veroordeelde hem tot 2 maanden voorwaardelijk.

De RDW, die de Nederlandse rijbewijzen uitgeeft, controleert jaarlijks vijfentwintigduizend documenten op echtheid en onderschept tussen de vijftig en zeventig vervalsingen.

lees ook »