80 kandidaat-chauffeurs voor de rechter in Antwerpen

Het Antwerpse parket laat 80 kandidaat-chauffeurs voor de rechtbank verschijnen. Allemaal hadden ze bij de inmiddels opgedoekte rijschool Rijbewijs in Borgerhout een vals bekwaamheidsattest gekocht, waarmee ze een voorlopig rijbewijs probeerden te verkrijgen.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Eind december 2015 kwam aan het licht dat 153 personen met een vals bekwaamheidsattest een voorlopig rijbewijs hadden geprobeerd af te halen. Op het attest stond dat ze ruim 20 uur rijlessen gevolgd hadden, waarmee ze een voorlopig rijbewijs zouden kunnen krijgen, terwijl ze  in werkelijkheid geen lessen gevolgd hadden. De meeste van de betrapte personen gaven toe voor het valse attest betaald te hebben. Het ging om bedragen variërend van 250 tot 900 euro.

Onderzoek naar rijschool

Hierna werd onderzoek gedaan naar de rijschool die de valse bekwaamheidsattest verkocht. Het bleek dat de rijschool, rijschool Rijbewijs uit Borgerhout, zo’n 300 valse attesten had verkocht. De rijschool is inmiddels opgedoekt.

12 maanden cel

Inmiddels heeft de Antwerpse strafrechter er al drie overvolle zittingen opzitten. De beklaagden worden beschuldigd van valsheid in geschrifte en het gebruik van valse stukken. Ze riskeren 12 maanden cel met uitstel, 600 euro boete en een verplichte cursus bij het verkeersveiligheidinstituut VIAS.

proces tegen rijschool

Een aantal kopers vindt dat zij opgelicht zijn door rijschool Rijbewijs en gaan zelf naar de rechtbank voor het proces tegen de rijschool. Ook de stad Antwerpen, die nietsvermoedend voorlopige rijbewijzen uitreikte, en de administratie van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts  zullen aan de rechtbank een schadevergoeding vragen.