Uitzending Radar over hoge medische kosten keuring CBR

Radar zond zaterdag een item uit op radio 1 over de hoge kosten die mensen moeten maken voor de medische keuring voor het verlengen van hun rijbewijs Het CBR heeft inmiddels een officiële reactie gegeven..

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

‘Mensen die medisch gekeurd moeten worden, vragen zich af waarom een verklaring van de behandelend arts niet genoeg is, terwijl het CBR mensen door een kostbare en tijdrovende keuringsmolen stuurt.’ stelt Radar. Ook vinden zij de informatie van de klantenservice van het CBR over het onderwerp erg onduidelijk.

120 euro voor 10 minuten

In de uitzending kwamen meerder voorbeelden voorbij, zoals de ervaring van Sophie: ‘Toen Sophie klein was waren er vermoedens dat zij PDD-NOS had. Haar moeder vulde daarom 'ja' in op de gezondheidsverklaring van het CBR toen Sophie voor haar eerste rijbewijs wilde gaan. Later heeft Sophie nooit meer last gehad van PDD-NOS. Toch wilde het CBR dat Sophie langs ging bij een psycholoog voor een keuring. "Het was een onderzoek van tien minuten. De psycholoog zei dat er niets met me aan de hand was en dat ik dus ook geen rijtest zou moeten doen. De keuring kostte 120 euro."

Aanvullende rijtest

Het CBR was het niet eens met de beslissing van de deskundige. Sophie:’ Het CBR wilde dat er ook nog een rijtest volgde. We moesten zelf een lesauto huren, want ik had toen nog geen rijexamen gedaan. Ik heb die test goed doorstaan." Door familieomstandigheden kon Sophie binnen een jaar geen rijexamen doen. "De medische verklaring van de psycholoog was verlopen. Nu moest er een medische verklaring van de huisarts komen. Ik slaagde voor het rijexamen en het duurde nog twee maanden voor ik van het CBR het bewijs kreeg dat ik mijn rijbewijs kon afhalen." Sophie vindt het vooral vervelend dat als je belt naar het CBR, het callcenter zelf ook niet weet hoe het zit.

Alleen verwijzen

Het callcenter van het CBR vertelt ook aan radar "Wij hebben alleen rapportages nodig, wij verwijzen. U betaalt niet aan ons, dat is iets tussen de arts en de persoon die gekeurd gaat worden. Wij krijgen de bedragen hier niet door."

CBR niet verantwoordelijk voor tarieven

Het CBR wilde niet reageren in de uitzending. In een schriftelijke reactie laat het CBR weten:

 ‘Bij bepaalde gezondheidsproblemen of beperkingen hebben wij een rapport nodig van een medisch specialist voor nadere informatie over de specifieke aandoening. Bijvoorbeeld bij epilepsie of bij slecht zicht. De arts van het  CBR neemt dan op het basis van een of meer adviezen en de uitkomst van de rijtest een besluit.  Het CBR is niet verantwoordelijk voor de tarieven die een medisch specialist rekent. Daar gaat de NZa over.

Verbeteringen klantenservice

Om onze klanten zo goed mogelijk te adviseren hebben wij een overzicht met de meest voorkomende aandoeningen op de pagina 'Mag ik rijden als…' Wij gaan die lijst verder uitbreiden. Daarnaast vernieuwen we dit jaar onze website zodat onze klanten gemakkelijker hun weg kunnen vinden en zullen wij dit jaar ook op andere punten aan onze service werken.