81 procent van de veroorzakers van alcohol gerelateerde ongevallen is man

Er vinden aanzienlijk meer verkeersongevallen, waarbij alcohol in het spel is, plaats rond kerstavond en oud- en nieuwjaarsdag. Zo blijkt uit een onderzoek van STAR-initiatief (Smart Traffic Accident Reporting) van Politie, Verbond van Verzekeraars en verkeerskundig ict-bureau VIA. Rond sinterklaas en de kerstdagen zelf zijn er geen bijzonderheden geconstateerd.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

De partijen analyseerden de incidenten die plaatsvinden in de zeven weekenden tot aan de Kerst en de vier weekenden na Oud & Nieuw. Daarbij maakten ze gebruik van verkeersongevallendata van de politie van 2014 tot en met 2016.

42 ongevallen per dag

In het weekend voor kerst ligt het percentage ongelukken waarbij alcohol in het spel is 21 procent hoger dan in andere weekenden. Dat komt neer op zo’n 42 ongevallen per dag met gemiddeld 13 slachtoffers (gewonden en doden) door het gebruik van alcohol in het verkeer. Ongevallen in deze periode vonden vooral plaats rond middernacht.

 

Meer slachtoffers rond jaarwisseling

Het aantal alcoholongevallen tijdens de jaarwisseling ligt met 29 procent nog hoger. Dat zijn maar liefst 45 ongevallen op zowel oud- als nieuwjaarsdag met op beide dagen gemiddeld 15 verkeersslachtoffers. Ongevallen vonden op deze dagen vooral plaats in de vroege ochtend, tussen 04.00 en 9.00 uur.

81 procent veroorzakers is man

Opvallend is dat bij alle ongelukken waarbij drank in het spel was, mannen veel vaker als schuldige zijn betrokken dan vrouwen. Maar liefst 81 procent van de veroorzakers was man. De meeste alcoholongevallen zijn eenzijdige aanrijdingen.

Politie en verzekeraars roepen iedereen die nog moet rijden op om rondom de feestdagen de drank te laten staan. Zo kan de laatste week van het jaar voor iedereen een feest blijven.