99 automobilisten negeren rood kruis na ongeval

rood kruis snelweg

Bijna 100 automobilisten negeerden zaterdagochtend 13 juni een rood kruis op de matrixborden boven de weg. Het rode kruis stond er omdat er een ongeluk was gebeurt op de A12 bij Gouda, meldt de politie. Het negeren van rode kruizen is al langer een groot gevaar.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Rond 9.00 uur in de ochtend waren agenten aanwezig bij een verkeersongeval op de A12 bij Gouda. Om een veilige situatie te creëren voor de hulpverleners werden de oprit en afrit van Gouda afgezet door middel van rode kruizen boven de rijstrook. Een rood kruis boven de weg, betekent dat er geen gebruik meer van gemaakt kan worden.

Negeren rood kruis

Veel automobilisten negeerden de rode kruizen en namen toch de afrit. De aanwezige agenten konden de kentekens fotografen en 99 bestuurders ontvangen binnenkort een bekeuring. Het Openbaar Ministerie bepaalt de hoogte van het boetebedrag.

De afrit is daarop fysiek afgesloten met pionnen. Een automobilist heeft naast de rode kruizen ook de fysieke afzetting genegeerd en om de pionnen heen geredden. Deze automobilist is staande gehouden en zal aangemeld worden bij het CBR voor de Educatieve Maatregel Gedrag (EMG)

Probleem

Hulptroepen hebben al langer last van automobilisten die rode kruizen negeren. Uit onderzoek van Kantar, uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat, blijkt dat 80% van de weggebruikers andere weggebruikers soms tot vaak rode kruisen ziet negeren. 12% zegt zelf wel eens onder een rood kruis te zijn doorgereden, al dan niet bewust.

Vorig jaar december is daarom een campagne gestart met de slogan #nietvoorniX. Hiermee proberen overheidsinstanties verkeersdeelnemers bewust te maken van het feit dat het rode kruis wordt gebruikt omdat er iets aan de hand is op de weg.