Klacht: "CBR discrimineert mensen met depressie of ADHD"

Het CBR waarschuwde onlangs; als je in een ver verleden depressief bent geweest of in je jeugd ADHD had en daar nu al jaren geen last van hebt, geen medicatie gebruikt en niet in behandeling bent, vul dan niets in op de gezondheidsverklaring. Muzikant en schrijfster Aafke Romeijn deed onlangs haar verhaal aan RTL nieuws. Ze vermelde netjes in de gezondheidsverklaring dat ze in 2012 een depressie had, met alle gevolgen van dien.

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

Aafke Romeijn vulde de gezondheidsverklaring van het CBR naar waarheid in voor het aanvragen van haar aanhangerrijbewijs: "Ik nam aan dat het CBR zou begrijpen dat die depressie nu niet meer uitmaakt. Maar dat was dus dom." Romeijn had al haar rijbewijs B en wilde in december, na weer te hebben gelest, het examen voor haar rijbewijs BE aanvragen. "Bij de gezondheidsverklaring kreeg ik de vraag of ik ooit gediagnosticeerd was met een psychische aandoening. Daar heb ik ja op geantwoord, want ik ben in 2012 gediagnosticeerd met een depressie."

Gewoon gezond

Daarop kreeg ze een brief waarin stond dat het CBR haar aanvraag niet kon goedkeuren omdat het meer informatie wilde van haar medisch specialist. "Maar die heb ik niet, want ik ben niet meer in behandeling omdat ik gewoon gezond ben. De huisarts heeft vervolgens een brief opgesteld waarin stond dat ik ooit een depressie heb gehad, maar nu niet meer, dus dat dit niet relevant was voor mijn rijvaardigheid."

Rijbewijs ongeldig

Ze dacht dat daarmee de kous af was, maar niets bleek minder waar. "Vervolgens kreeg ik een brief dat mijn ‘normale’ rijbewijs ook ongeldig was verklaard. Ook moet ik me vanaf nu iedere vijf jaar laten keuren door een medisch specialist van het CBR. Voor die kosten moet ik zelf opdraaien."

Romeijn erkent dat het CBR de taak heeft om in de gaten te houden of automobilisten kunnen rijden. "Het belang daarvan staat buiten kijf. Maar de manier waarop dit gebeurt, vindt zij niet in de haak. Er zijn twee dingen die mij kwaad maken. Allereerst de willekeur waarmee het CBR te werk gaat. Als ik niet een groter rijbewijs had willen halen, waren ze er nooit achter gekomen en had ik de rest van mijn leven kunnen rijden alsof er niks aan de hand was. Ten tweede verhaalt het CBR de kosten van de keuringen op de patiënt. Dat moet anders. Het CBR heeft nog steeds het recht om mij te keuren, maar zoals het nu gaat is het niet eerlijk tegenover de burger."

 

Klacht bij College van Rechten van de mens

Romeijn diende een klacht in bij het College van de Rechten van de Mens. Ook is ze zich aan het oriënteren op een beroepsprocedure bij het CBR. "Het probleem is dat zo'n beroep lang kan duren. Het is sneller om de keuring te doen en met het CBR mee te gaan, want ik heb dat rijbewijs gewoon nodig. Morgen hoor ik of het college met mijn klacht aan de slag kan gaan. Dit riekt naar discriminatie van mensen met een chronische beperking."

Het CBR reageert niet op individuele gevallen. “Om je rijbewijs te halen moet je rijvaardig zijn: dat toetst het CBR met het theorie- en praktijkexamen. Maar je moet ook rijgeschikt zijn. Dat betekent dat je geestelijk en lichamelijk gezond genoeg bent om veilig aan het verkeer deel te nemen”, legt een woordvoerder van het CBR uit. "Er is geen wettelijke meldplicht, maar je mag anderen niet in gevaar brengen. Als je weet dat je gezondheid veilig aan het verkeer deelnemen in de weg staat, mag je niet in de auto stappen."

Lees hier meer »