Het aantal snelheidsovertredingen blijft maar toenemen

Het aantal fikse snelheidsovertredingen lag in 2018 opnieuw hoger dan eerdere jaren. Vorig jaar werden ruim 72.000 automobilisten bekeurd die minstens dertig kilometer per uur te hard reden. Dat is 10 procent meer dan het jaar ervoor. Een verklaring voor de stijging is er niet.

VTO

— Advertentie —

Het aantal ernstige snelheidsovertredingen neemt al jaren toe. In 2017 werden bijna 67.000 snelheidsovertreders bekeurd die minstens dertig kilometer per uur te hard reden. Het jaar daarvoor waren dat er nog ruim 65.000 en in 2015 iets meer dan 55.000. Het gaat voornamelijk om snelheidsovertredingen op snelwegen, blijkt uit de cijfers van het CJIB. Het totaal aantal snelheidsovertredingen, ook de minder ernstige, bleef in 2018 met ongeveer 7,8 miljoen nagenoeg gelijk, blijkt uit cijfers die het CJIB donderdag al publiceerde.

Geen verklaring

Een duidelijke verklaring voor de toename de afgelopen jaren heeft het Openbaar Ministerie niet. Justitie vermoedt dat de stijging over 2018 te maken heeft met de politiestakingen afgelopen zomer. Bij mobiele radarcontroles concentreerden agenten zich toen bij gebrek aan mankracht op de zware overtredingen. Snelheidsovertredingen van onder de dertig kilometer per uur lieten ze veelal gaan. Dit zou kunnen verklaren waarom er relatief veel snelheidsovertredingen van dertig kilometer of meer zijn genoteerd. Maar een verklaring voor de toename van het aantal hardrijders over de langere termijn heeft het OM niet.

Meer via »