Alle jonge Uber-chauffeurs verplicht op verkeerstraining

Alle jonge Uber-chauffeurs in Nederland moeten verplicht meedoen aan een verkeerstraining. Doen ze dat niet of gooien ze er met de pet naar, dan mogen ze niet meer voor de taxi-app rijden. Veilig Verkeer Nederland geeft de cursussen, Uber betaalt.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

De training is bedoeld voor alle Uber-chauffeurs onder de 25 jaar. Het gaat om vijfhonderd tot zeshonderd mensen, van wie het merendeel uit Amsterdam komt. De eerste cursus is volgende week.

Geen rijles

‘Op de training wordt aandacht besteed aan zaken waar chauffeurs vaak mee te maken hebben. In grote steden is het verkeer druk en onoverzichtelijk. Dat is stressvol. De vaardigheden om daar mee om te gaan, worden getraind’, aldus Veilig Verkeer Nederland. Het is geen rijles, want ‘zij kunnen allemaal autorijden, maar het gaat om de manier waarop je rijdt, om inzicht, hoe je anticipeert.’

MONO-campagne

Veilig Verkeer Nederland wil de chauffeurs onder meer leren dat ze onder het rijden niet met hun administratie of planning bezig moeten zijn. ‘Dat haalt de focus van de weg af. We willen het MONO-rijden erin slijpen.’ MONO is de naam van de overheidscampagne tegen appen en bellen in het verkeer.

Dodelijke ongelukken

Eind vorig jaar en begin dit jaar waren er drie dodelijke ongelukken met Uber-chauffeurs in Amsterdam en omgeving. Daarbij kwamen vier mensen om het leven. Bovendien raakte een 9-jarig meisje zwaargewond toen ze op weg naar school werd geschept door een Uber in Amsterdam. Na de ongelukken besloot Uber al om de minimumleeftijd van chauffeurs te verhogen van 18 naar 21 jaar. Ook moeten chauffeurs voortaan minstens één jaar rijervaring hebben.

Via »