'Wat dénk je nou als je gaat rijden met veel alcohol op?'

Het aantal mensen dat omkomt in het verkeer ten gevolge van alcoholgebruik is de afgelopen jaren bijna verdrievoudigd. Wat bezielt je om met alcohol achter het stuur te kruipen?

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

"Eerst wisten we niet wat er was gebeurd, dus we wilden nog niemand de schuld geven. We vonden het ook erg voor de automobilist. Maar toen vertelde de politie ons dat de bestuurder veel te hard had gereden, dat hij had gedronken en was doorgereden. Ja, dan verandert heel je gedachte erover."

Lucia Dessi verloor haar zusje en zwager. In oktober vorig jaar werden ze in Goes doodgereden door een automobilist die meer dan drie keer zo veel alcohol had gedronken als is toegestaan. Het aantal dodelijke slachtoffers door alcohol in het verkeer is de afgelopen jaren meer dan verdubbeld, blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij de politie.

"De bestuurder heeft in de rechtszaal wel excuses gemaakt, maar hij keek ons niet aan."

Doorrijder

Dat de bestuurder van de auto maar liefst drie keer te veel had gedronken, kan Lucia moeilijk verkroppen. "Alcohol in het verkeer, ik snap dat gewoon niet. Je leest er ieder weekend wel over. Maar wat dénk je nou eigenlijk als je gaat rijden met zo veel drank op?"

De inmiddels 20-jarige automobilist die het dodelijke ongeluk veroorzaakte, moet daarvoor drie jaar en vier maanden de cel in. "Niet bijzonder veel", vindt Lucia. "De bestuurder heeft in de rechtszaal wel excuses gemaakt, maar hij keek ons niet aan. Het leek meer een soort 'moeten', ik heb niet het gevoel dat die excuses recht uit z'n hart kwamen."


Het hele artikel vind je bij de NOS