Actiegroep ‘Konijn in Nood’ zorgt voor 10 kilometer file op A59

Gistermiddag heeft de actiegroep ‘Konijn in Nood’ onder leiding van Vegan Streaker Peter Janssen het verkeer tegengehouden op de A59. De groep voerde actie voor het leed dat konijnen hun leven lang door moeten maken.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De actie begon iets voor 17.00 uur en duurde een halfuur. Met vier auto’s blokkeerden de activisten de weg tussen Waalwijk en Den Bosch, waardoor er een file richting Den Bosch ontstond, die al snel opliep tot zo’n 10 kilometer.
 

Drie keer meer file dan normaal

Een ongunstig moment doordat er op dat moment al zo’n 300 kilometer file stond op de snelwegen. De Verkeersinformatiedienst meldde dat er wel drie keer meer file stond dan normaal op donderdagmiddag.
De activisten kondigden hun actie ‘s ochtends al aan. De Vegan Streaker beloofde de VID te melden waar en wanneer hij zijn actie precies zou uitvoeren. Aanvankelijk wilde hij protesteren op de A58 vanuit Eindhoven naar Moergestel, maar koos uiteindelijk voor de A59.
 

Konijnenleed

De VID is geen voorstander van protesteren op de snelweg: “Ongeacht het doel zijn langzaamaanacties volgens ons niet het juiste middel om aandacht te vragen. Een file veroorzaken is immers gevaarlijk voor het overige verkeer.”
De groep vond Haarsteeg een goede locatie omdat daar een konijnenhandelaar zit die volgens de actievoerders zijn dieren niet goed behandelt. ,,Hij importeert ze uit Frankrijk en exporteert ze weer als ze zijn vetgemest.'' vertelt Peter Janssen in het AD.
De beschuldigde konijnenhouder kondigt aan aangifte tegen Janssen te doen, omdat de dierenactivist vorige week enkele dode konijnen uit een kadaverton op zijn erf haalde en zijn naam en adres op Facebook plaatste.
 

De politie wist tijdens de actie één van de vier auto’s te stoppen en hield een Vlaamse actievoerster aan. Verdere consequenties voor de activisten zijn vooralsnog onbekend. Het is niet de eerste keer dat de groep actie op de snelweg voert. In 2015 legden zij het verkeer op A10 bij Amsterdam stil.