Airco: heerlijk maar ook gezond?

Tijdens een dag als vandaag gaat de airco regelmatig aan. Het zorgt voor een comfortabelere en prettigere rit. Daarnaast houdt het je fris waardoor je concentratie optimaal blijft. Is het gebruik van de airco echter wel gezond?

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Voordelen

De airco aanzetten brengt zo zijn voordelen met zich mee. Naast meer comfort en concentratie zorgt de relatief droge lucht er ook voor dat ruiten beter worden ontwasemd, wat prettig is bij een hoge luchtvochtigheidsgraad. De lucht in de auto is meestal ook zuiverder met airco dan zonder, vooral op plaatsen met veel luchtvervuiling. De filters blokkeren namelijk fijne stofdeeltjes en allergenen. 

Pas op

Bij slecht onderhoud of verkeerd gebruik van de airco kunnen gezondheidsproblemen ontstaan. De airco kan de luchtwegen irriteren wanneer deze te laag is ingesteld of wanneer het verschil met de buitentemperatuur te groot is. Naast een verstopte neus of loopneus kan de droge koud lucht er ook voor zorgen dat inzittenden last krijgen van hun lenzen. Gebrekkig onderhoud aan de airco kan er daarnaast voor zorgen dat deze de buitenlucht niet goed meer filtert, stofdeeltjes, pollen en bacteriën kunnen zo binnenkomen. Schimmels en bacteriën kunnen zich daarnaast in de verdamper gaan nestelen, deze worden vervolgens de auto ingeblazen.

Onderhoud

Naast voor de gezondheid heeft een slecht werkende airco ook een negatief effect op het brandstofverbruik van de auto. Zorg er daarom voor dat de installatie goed onderhouden wordt. Om het systeem ‘fit’ te houden is daarnaast aan te raden om deze het hele jaar door te gebruiken. De regelmatige circulatie zorgt ervoor dat de compressor gesmeerd blijft, wat lekkages voorkomt. 

Tip: Open bij een warme auto eerst de raampjes voordat je de airco aanzet. De warme lucht kan zo snel de auto verlaten waardoor de airco minder hard hoeft te werken. 

Bron: Gezondheid