Alle samenkomsten tot 1 juni verboden

Rijles auto rijden

In de persconferentie van maandagavond werd bekend dat alle samenkomsten tot 1 juni verboden zijn. Dat geldt ook voor bijeenkomsten met minder dan 100 personen.

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

Minister van Justitie Grapperhaus maakte deze, en andere maatregelen, zojuist bekend in een persconferentie samen met premier Rutte.

Onduidelijk

"Ik realiseer me dat het hard zal aankomen. Je verheugt je hier juist op. Maar als we het willen controleren, hebben we geen keus", zei Grapperhaus. Wat een bijeenkomst of samenkomst precies is, werd niet helemaal duidelijk.

Ook wat dit betekent voor de rijschoolbranche is nog onduidelijk. In hoeverre theorielessen in klaslokalen en examens geschrapt gaan worden is nog niet bekend. Ook Ruud Rutten, voorzitter van de FAM, heeft vragen. "Voor scholen blijft de huidige regeling van kracht, dus ook voor code 95 tot 6 april, denk ik. Want dat valt onder scholing. Wat mij betreft is dit erg onduidelijk. Het enige wat ik hierop nog kan opmaken is: blijf binnen en loop geen risico’s. Dus stop met rijlessen."

Want wat volgens Rutten wel duidelijk is, is die 1,5 meter regel. "Die 1.5 meter is harde regel. Hoe kun je controleren dat er niemand van je leerlingen ziek is? Het hele gezin dient binnen te blijven. Eigenlijk moet je alleen nog het huis uit voor de essentiële beroepen en dat is een rijinstructeur niet", zegt de voorzitter. 

"Ik vond dat een duidelijke boodschap, zonder dat het woord rijschool is gevallen. Dat geldt ook voor 1000 andere beroepen die in hetzelfde schuitje en niet apart worden genoemd. Men gaat ervan uit dat iedereen z’n verantwoordelijkheid neemt. Als dit niet goed gaat, worden straks weer de maatregelen aangescherpt en zijn we nog veel verder van huis."

Andere maatregelen.

De ministers kwamen vanmiddag bijeen voor crisisoverleg. De aanscherping van de regels was nodig, omdat er afgelopen weekend nog te veel mensen waren die zich niet aan de regels hielden. Met het mooie weer waren de stranden overvol. Daarom kan er nu een boete gegeven worden als iemand zich niet aan de 1,5 meter afstand houdt en hebben burgemeesters de mogelijkheid gebiedsverboden in te stellen.

Rutte gaf aan dat als dit niet zou werken, een volgende verscherping een volledige lockdown zou betekenen. Maar hij wil dat scenario graag voorkomen.