Nieuws voor rijscholen

Extreme snelheidsovertredingen Europa

ANWB: Rijd nooit met een slippende koppeling!

dinsdag 10 juli 2018 | Miranda Schenkhuizen

Tip van de Wegenwacht: rijd nooit met een slippende koppeling. Dat wil zeggen: laat nooit de koppeling erg langzaam opkomen of maar half opkomen. Daarvan slijt de koppelingsplaat zeer snel – dat is een dure reparatie – en het kan zelfs voor paniek zorgen!

VekaBest verkeersleermiddelen (advertentie)

Als je constant (ont)koppelt, wordt de koppeling heet als je hem telkens laat slippen. En wat gebeurt er begrijpelijkerwijs bij rook en stank in de auto? Paniek! Brand zal er echter niet ontstaan. In zo'n geval is ook hulp van een sleepauto of garage niet nodig. Gewoon een half uurtje laten afkoelen op een parkeerplaats is vrijwel altijd voldoende.

Vakantieperiode

Veel mensen gebruiken tijdens de vakantie de auto anders dan in Nederland. Er hangt bijvoorbeeld een caravan achter. Of je rijdt in de bergen. Als je onder die omstandigheden de koppeling heel langzaam een klein beetje laat opkomen (omdat je mooi schokvrij wilt optrekken), dan wordt de koppeling zo heet dat hij gaat roken en heel erg gaat stinken. Dat komt omdat de koppeling harder moet werken als er gewicht achter de auto hangt en/of je een steile helling beklimt. Zeker in fileverkeer, als je dus constant (ont)koppelt, wordt de koppeling heet als je hem telkens laat slippen.

Ruw behandelen

De ANWB adviseert daarom de koppeling juist behandelen. Dus: ruw(er) op laten komen. Liever de banden even laten slippen dan de koppeling!


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Gerelateerde berichten

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!