Nieuws voor rijscholen

mobiel fiets

Appen op de fiets vanaf juli 2019 verboden

woensdag 26 september 2018 | Miranda Schenkhuizen

Vanaf juli 2019 is bellen of appen op de fiets verboden. Er komt een algeheel verbod op het gebruik van mobiele apparaten in het verkeer. Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. "Fietsers die met hun telefoon bezig zijn lopen een groter risico op een ongeval. Zij zijn cognitief en visueel afgeleid", schrijft minister Van Nieuwenhuizen.

De VerkeersAcademie (advertentie)

Het gebruik van mobieltjes is al sinds 2002 verboden voor het gemotoriseerd verkeer . Per 1 juli 2019 geldt dit ook voor fietsers. Ook de handhaving wordt vereenvoudigd. Als de politie iemand achter het stuur betrapt met een mobieltje in zijn hand, hoeft die persoon niet te worden aangehouden maar wordt deze persoon geregistreerd en ontvangt hij of zij automatisch een boete thuis, zoals nu al bij te hard rijden en door rood rijden gebeurd.

Maatschappelijk draagvlak

De minister voert het verbod onder andere uit doordat ze een norm wil stellen. Zij vindt het niet passen dat iemand een mobiel apparaat vasthoud tijdens deelname aan het verkeer. Daarnaast ziet zij een groot maatschappelijk draafvlak voor het verbod. Uit onderzoek blijkt overigens niet dat er op dit moment veel fietsers ernstig gewond raken of overlijden door telefoongebruik op de fiets: "Maar elk door appen of bellen op de fiets veroorzaakt ongeval is er een te veel." Aldus de minister.

 


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!