‘Autodelen moet normaal worden’

Het aantal auto’s moet op korte termijn drastisch afnemen, zo vinden diverse gemeentes en instanties die dinsdag een grootschalige campagne hebben gelanceerd. Dat betekent overigens niet dat er minder mensen een rijbewijs moeten halen, maar wel dat mensen hun auto eerder moeten gaan delen met anderen, zo vinden de organisaties.

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

In Nederland zouden er - volgens onderzoek van Natuur & Milieu - in 2018  100.000 mensen hun auto verhuren. 1,3 miljoen mensen zouden daar ook toe bereid zijn. De enige voorwaarde die de autobezitters stellen is dat het makkelijk te regelen moet zijn en dat de auto goed verzekerd is. Op dit moment staat de gemiddelde Nederlandse auto 23 uur per dag stil, zo is gemeten. 

Verdien aan je auto

Al deze gegevens zijn dinsdag in het kader van een grote ‘autodeel campagne’ gelanceerd. Samen met verzekeraar Centraal Beheer, de gemeentes Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Breda en Nijmegen en de grootste autodeelplatforms van Nederland, SnappCar en MyWheels, voert Natuur & Milieu de campagne uit.

De directeur bij Natuur & Milieu, Olaf van der Gaag, geeft in dagblad de Metro aan dat je flink geld kunt verdienen met de verhuur van je auto. “Nooit eerder was het zo makkelijk om geld aan je eigen auto te verdienen. Een gemiddelde auto in Nederland rijdt slechts een uurtje per dag. Maar alle autokosten lopen de hele dag door, meestal honderden euro’s per maand aan vaste lasten. Wie zijn auto een paar keer per maand voor 40 euro per keer verhuurt, heeft z’n autokosten er zo uit.” 

Winst

Buiten het feit dat het geld oplevert voor de auto-eigenaar levert het delen van een auto ook op andere vlakken iets op. Denk aan milieuwinst en een schonere lucht. Een andere winst zou volgens van der Gaag een ‘socialere maatschappij’ zijn.

Van der Gaag: “Autodelen moet normaal worden. We hopen dat het over 10 jaar net zo vanzelfsprekend is als autobezit.”