‘Nieuwe inschrijvingsovereenkomst rijscholen blijft’

Dinsdag vergaderde bijna de gehele directie van de FAM (Federatie Autorijschool Management) met het CBR. “De vergadering ging niet puur over de nieuwe inschrijfovereenkomst, maar de overeenkomst kwam wel even aan bod”, zo zegt Ruud Rutten voorzitter van de FAM.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Vergadering

De FAM heeft het CBR eerder gevraagd een keer langs te komen om te spreken over wat er speelt in de rijschoolbranche. Dinsdag vond deze vergadering plaats. “Bijna de voltallige directie van het CBR was aanwezig, dat was erg fijn", aldus Rutten.

Niet veel vertellen

Rutten geeft direct aan niet veel te kunnen en mogen vertellen over de inhoud van de vergadering. “We hebben samen met het CBR afgesproken geen specifieke punten naar buiten te brengen. Er is ook geen notulen gemaakt. Wel hebben we onze klachten en bevindingen over kunnen brengen naar de directie van het CBR. We hebben onder andere gesproken over de CCV en Code 95.”

Volgens Rutten was het CBR van veel onderwerpen al op de hoogte. “Ze wisten al behoorlijk wat, maar toch waren ze over sommige dingen verbaasd. Het was voor ons allen een heel leerzame middag.”

Nieuwe inschrijvingsovereenkomst

Het CBR heeft een aantal weken geleden een nieuwe inschrijvingsovereenkomst naar buiten gebracht. Hoewel brancheverenigingen akkoord waren, bleken rijschoolhouders niet van plan het nieuwe document te ondertekenen. Althans niet in de huidige vorm. In het document stonden een aantal voorwaarden waar rijschoolhouders aan moeten voldoen, om op die manier oplichters voor te zijn. “Ze proberen er alles aan te doen om fraude tegen te gaan. En dit is één van die manieren”, aldus Ruud Rutten.
Een van deze voorwaarde is dat de naam van de opleider - die het examen heeft aangevraagd - op het voertuig moet staan waarmee examen wordt gedaan. De kritiek is dat je op deze manier nooit een auto van een collega zou kunnen gebruiken in geval van nood. Ook Ruud Rutten begrijpt de kritiek. Al geeft hij aan – na de vergadering van dinsdag – het besluit van het CBR ook te begrijpen.
“Om stappen extra te zetten in de branche moet je soms ook andere dingen accepteren, zoals nu de nieuwe inschrijfovereenkomst. Die blijft voorlopig wel. Je moet soms slikken om andere dingen wel voor elkaar te krijgen”, aldus de FAM-voorzitter.

Vervolg

Hoewel Rutten nog niet veel los laat over de vergadering geeft hij aan positief terug te kijken op de middag. “We hebben veel besproken over wat er anders zou kunnen in branche. Het CBR heeft aangegeven op korte termijn bij ons terug te komen, dat zal zich nog moeten uitwijzen. Maar ik verwacht wel een positief vervolg.”