Beginnersrijbewijs blijft ondanks bewezen ineffectiviteit

Het kabinet wil het beginnersrijbewijs handhaven. Dit ondanks dat het rijbewijs voor startende automobilisten uit onderzoek niet effectief is gebleken. De ministers Cora van Nieuwenhuizen en Fred Grapperhaus lieten dit afgelopen week middels een brief weten aan de Tweede Kamer.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

Het beginnersrijbewijs werd in 2002 ingevoerd om beginnende bestuurders veiliger te laten rijden. Startende automobilisten van 17 jaar krijgen een proeftijd van zeven jaar. Wanneer ze binnen deze termijn twee verkeersovertredingen begaan, raken ze hun rijbewijs kwijt. Voor beginnende bestuurders vanaf 18 jaar geldt een termijn van vijf jaar.

Geen effect verkeersveiligheid

Evaluatie van de afgelopen jaren laat zien dat het beginnersrijbewijs niet direct bijdraagt aan veiliger rijden. Uit onderzoek kwam geen aantoonbaar effect, De ministers geven aan het belangrijk te vinden dat de selectie die door de beginnersregeling plaatsvindt blijft bestaan en daarom hanteren ze het beginnersrijbewijs. Wel wordt er gekeken hoe de regeling eventueel verbeterd kan worden en of er ook alternatieve maatregelen genomen kunnen worden. Later dit jaar volgt daar meer over.