Nieuws voor rijscholen

rijles_geslaagd

Beginnersrijbewijs blijft ondanks bewezen ineffectiviteit

maandag 24 september 2018 | Miranda Schenkhuizen

Het kabinet wil het beginnersrijbewijs handhaven. Dit ondanks dat het rijbewijs voor startende automobilisten uit onderzoek niet effectief is gebleken. De ministers Cora van Nieuwenhuizen en Fred Grapperhaus lieten dit afgelopen week middels een brief weten aan de Tweede Kamer.

Dation Rijschool Software (advertentie)

Het beginnersrijbewijs werd in 2002 ingevoerd om beginnende bestuurders veiliger te laten rijden. Startende automobilisten van 17 jaar krijgen een proeftijd van zeven jaar. Wanneer ze binnen deze termijn twee verkeersovertredingen begaan, raken ze hun rijbewijs kwijt. Voor beginnende bestuurders vanaf 18 jaar geldt een termijn van vijf jaar.

Geen effect verkeersveiligheid

Evaluatie van de afgelopen jaren laat zien dat het beginnersrijbewijs niet direct bijdraagt aan veiliger rijden. Uit onderzoek kwam geen aantoonbaar effect, De ministers geven aan het belangrijk te vinden dat de selectie die door de beginnersregeling plaatsvindt blijft bestaan en daarom hanteren ze het beginnersrijbewijs. Wel wordt er gekeken hoe de regeling eventueel verbeterd kan worden en of er ook alternatieve maatregelen genomen kunnen worden. Later dit jaar volgt daar meer over.

 


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!