Bestuurdersstoel dodelijkste plek in de auto

Niet de bijrijderplek, zoals vaak gedacht wordt, maar de plek van de bestuurder is de dodelijkste plek in de auto. Volgens de Belgische verkeersveiligheidsorganisatie VIAS loopt de bestuurder het meeste risico dodelijk gewond te raken bij een ongeval.

VTO

— Advertentie —

Veiligste plaats midden achterin

De bestuurder zou bij een auto-ongeval 37 procent meer risico lopen op overlijden dan de passagier ernaast en zelfs 47 procent meer dan diegenen die op de achterbank zitten. Dat meldt het AD. De veiligste plaats zou de minst geliefde plek in een auto zijn, namelijk die in het midden op de achterbank. Voorwaarde is echter wel dat er een driepuntsgordel aanwezig is. In dat geval stijgt de overlevingskans van de inzittende in het midden met 25 procent ten opzichte van de medepassagiers op de achterbank.

Ook uit Amerikaans onderzoek gebleken

Uit Amerikaans onderzoek bleek in 2006 ook al dat de middelste plaats achterin het veiligst is. De onderzoekers van de universiteit van Buffalo analyseerden alle ongelukken in de USA tussen 2000 en 2003. En kwamen ook tot de conclusie dat de overlevingskans met 25 procent toeneemt wanneer je achterin in het midden plaatsneemt. Opvallend is dat een studie van de Duitse verzekeraarsbond (UDV) uit 2015 nog aantoonde dat je in een auto beter voorin kan zitten. De achterbank was volgens hen toen nog de meest gevaarlijke plek in de auto.