Binnen zes maanden een goedlopende rijschool

Dat het mogelijk is om binnen een half jaar na start al een aardige volle agenda te hebben, blijkt wel uit de verhalen van twee rijinstructeurs die onze Startersdag bezochten. Beiden runnen ze sinds januari dit jaar een eigen rijschool en zijn erg tevreden met het verloop.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Rijinstructeur Rene van het Rot van rijschool Zwolles wist op 6 december 2016 zijn instructeursopleiding af te ronden. Op 6 januari 2017 startte hij zijn rijschool met zijn eerste drie leerlingen. Het aantal liep al snel op, op dit moment geeft hij les aan 32 leerlingen en staan er nog wat op de lijst die binnenkort willen starten. Ook Frank Oeseburg van Rijschool L4veilig begon in januari dit jaar zijn eigen rijschool, nadat hij eerst een jaar bij een andere rijschool in loondienst voldoende praktijkervaring had opgedaan.

Eigen rijschoolonderneming

Beide rijinstructeurs geven aan dat ze zich goed hebben voorbereid. Zo hebben ze online veel informatie opgezocht en zijn ze ook allebei naar De Startersdag geweest. Een evenement waarbij nieuwkomers uitgebreid worden geïnformeerd over de meest uiteenlopende zaken die komen kijken bij het starten van een eigen rijschool.

Rijschool Zwolles
Nieuwe leerlingen werven

De goede start van zijn rijschool zegt Rene te danken te hebben aan zijn dochter (21) en zoon (19). Vanuit de vriendengroep kwamen al meteen vier aanmeldingen binnen. “Verder heb ik geadverteerd op facebook met een actie waarbij nieuwe aanmeldingen in de eerste drie maanden een pakket voor een scherpe prijs konden afnemen. Hier zijn best wat leerlingen op afgekomen. Ook heb ik nog een eigen kaaskraam op de markt waar mijn medewerkers soms visitekaartjes uitdelen. Maar uiteindelijk wil ik het vooral hebben van positieve mond-tot-mond reclame waarbij nieuwe leerlingen door positieve verhalen van mijn oud-leerlingen bij mij terecht komen.”

Frank geeft aan verschillende kanalen in te zetten om nieuwe leerlingen te werven en meer naamsbekendheid te genereren. “Ik adverteer op Google via Adwords en zet daarnaast ook Facebook in. De kosten zijn best te overzien, mits je het een beetje handig aanpakt. Ik heb dit jaar zo’n 250 euro uitgegeven en draai nu een agenda van ongeveer 30 uur per week. Wat ook prima werkt, is een duidelijk bord in de tuin. Mijn tuin ligt bijvoorbeeld naast een druk fietspad en daar vind ik mijn potentiële klanten. Voor mijn huisstijl en het basisontwerp van mijn website heb ik een kennis ingezet die gespecialiseerd is in dit soort zaken. Een duidelijke en onderscheidende website/huisstijl is immers het visitekaartje van je bedrijf.” Ook Frank hoopt dat in de komende jaren nieuwe leerlingen vooral vrienden en bekenden van oud leerlingen zijn. “Dan heb ik het immers goed gedaan.”

Rijschool l4veilig
Klantcontact

Op de vraag welke middelen de rijschool inzet om met de ouders en leerlingen te communiceren antwoord Frank: “Vanaf het begin wist ik dat ik mijn rijschool professioneel wilde automatiseren, je wilt immers je tijd efficiënt gebruiken en professioneel naar je klanten communiceren. Ik heb voor Dation gekozen en nu na een half jaar ben ik zeer tevreden over deze keuze.” Naast Dation gebruikt de instructeur ook WhatsApp, Facebook, e-mail en de telefoon om in contact te blijven.

Ook Rene heeft er vanaf de allereerste dag voor gekozen te werken met Dation. “Dation had een mooie actie op de startersdag en daar heb ik toen meteen gebruik van gemaakt. Ik blijf voor nu gebruik maken van Dation, want ben er tevreden over. De ouders en leerlingen reageren positief en daar komt nog bij dat ikzelf het voor mijn rijschool professioneel over vind komen.” Verder heeft de rijinstructeur veel klantcontact via Facebook. Met de ouders verloopt het contact vooral telefonisch of via de mail.

“Wij weten heel goed dat een startende rijschool vaak tegen hoge opstartkosten aanloopt en daardoor niet altijd de ruimte heeft om direct met een pakket als Dation te starten. Dit vonden wij zo zonde, dat we besloten hebben om startende rijscholen door middel van een aantrekkelijke startersaanbieding de eerste zes maanden met Dation te laten werken. Hierdoor heeft de rijschool nauwelijks extra kosten, maar wel direct de hulpmiddelen om vanaf de eerste dag zijn zaken goed en professioneel aan te pakken. Samen maken we zo een succes van de startende rijschool. Het geeft ons team een enorme boost om rijscholen op deze manier te adviseren en te helpen”, reageert Dation-directeur Wouter Eijkelenkamp als we hem vragen om een reactie.

Obstakels

Het starten van een eigen bedrijf is een leuk, maar ook intensief proces waarbij vaak meer komt kijken dan je denkt. Een goede voorbereiding is daarbij vaak al het halve werk. “De maanden voor de start ben ik voorbereidingen gaan treffen. Ik heb een grote actielijst gemaakt en daarna elk item op basis van doorlooptijd en belang op volgorde gezet. Daarna heb ik mijn actielijst stap voor stap gedisciplineerd afgewerkt”, legt Frank uit. “Echte obstakels ben ik niet tegengekomen, maar de kennis verwerven om je eigen site te onderhouden en voldoende kennis wat betreft gericht adverteren op Facebook kost best wel even tijd.”

Rene geeft aan dat hij tot nu toe geen obstakels is tegengekomen sinds hij met zijn rijschool is gestart. “Hopelijk blijft dat zo.”