Nieuws voor rijscholen

Omgaan met rijangst

Zo pak je als rijinstructeur rijangst aan

vrijdag 28 juli 2017 | Redactie

Exacte cijfers ontbreken, maar volgens het platform Rijangst Nederland leiden zo'n één miljoen Nederlanders aan rijangst. Soms is het enkel angst om door een tunnel te rijden, maar een rijangst kan ook al paniek veroorzaken als een kandidaat alleen al aan rijden denkt. Het is van groot belang om hier als rijinstructeur geduldig en kalm mee om te gaan.

VekaBest verkeersleermiddelen (advertentie)

Het belangrijkste is dat de rijopleiding niet wordt overhaast en er wordt gewerkt volgens een stapsgewijze aanpak. Wat die aanpak exact inhoudt kun je leren door het volgen van een WRM-bijscholing die erop gericht is om rijangst weg te nemen. Er zijn verschillende opleiders die deze bijscholing aanbieden. De bekendste is die van De VerkeersAcademie. Zij heeft in samenwerking met het kennisinstituut A & R als enige in Nederland de opleiding tot rijangstinstructeur ontwikkeld (telt mee voor 4 dagdelen bijscholing). De tweede dag is een interessante praktijkdag waarbij je praktijkgericht leert hoe je degene met rijangst goed moet begeleiden.

Tips

Naast een stapsgewijs opgebouwde rijopleiding kunnen ook onderstaande tips leerlingen helpen om sneller over hun rijangst heen te komen.

 • Laat je leerling voor het begin van een rijles kort een ademhalingsoefening doen. Laat hem achter het stuur zitten, maar nog niet de lesauto starten. Vraag hem zijn ogen te sluiten en laat hem een paar keer diep adem halen. Dit moet gebeuren vanuit de buik, waarbij door de neus wordt ingeademd en door de mond naar buiten. Laat hem dit tien keer doen en vraag hem te focussen op waar de spanning zit. Geef hem de tijd om het contact tussen zijn lichaam en de stoel te ervaren. En tussen zijn voeten en de vloer. Dit klinkt enorm zweverig, maar het helpt echt. Online zijn overigens een tal van verschillende ademhalingsoefeningen te vinden. Ga op zoek naar de oefening die jouw leerlingen het meest aanspreekt.
 • Zorg voor een ontspannen omgeving voor de leerling. Dat betekent een opgeruimde en schone lesauto. Laat je leerling ook kleding aantrekken waar hij zich het prettigst in voelt.
 • Laat de radio met name in het begin van de rijopleiding tijdens de les uitstaan. Om een rijangst te overwinnen is het belangrijk dat je leerling alle zintuigen volledig op de weg heeft gericht. 

Meest voorkomende rijangsten

De volgende situaties leveren het meest rijangst op bij automobilisten:

 • In- of uitvoegen op de snelweg, evenals ritsen;
 • Drukte in het verkeer (spits);
 • Grote, brede rotondes en speedrotondes, waarbij men links begint en rechts uitkomt;
 • Kruispunten, de angst om het overzicht kwijt te raken;
 • Rijden op onbekende wegen of onbekend terrein;
 • Wegversmallingen en obstakels;
 • Vrachtauto’s en dan met name als deze gaan inhalen;
 • Verkeersagressie zoals bumperkleven, hardrijders en afsnijden;
 • (In)parkeren;
 • Rijden door/over tunnels, viaducten en bruggen.

Wil jij ook leren om mensen op een goede manier van hun rijangst af te helpen? Meld je dan hier aan voor een WRM-bijcholing tot rijangstinstructeur.


Bekijk het volledige nieuwsarchief van Rijschoolvandaag.nl »

Over Rijschoolvandaag.nl

Rijschoolvandaag.nl is dé nieuwssite voor rijopleiders en instructeurs. Dagelijks vind je op deze site nieuwsberichten over verkeer en vervoer, toegespitst op verkeersprofessionals die op de hoogte willen blijven van ontwikkelingen op hun vakgebied. Lees meer »

Gratis digitale nieuwsbrief

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van alle nieuwsberichten die verschenen op Rijschoolvandaag.nl

Gratis digitale nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!