‘Bob-campagne door tot 2018, maar is al te ingeburgerd’

De welbekende Bob-campagne zal in ieder geval tot 2018 in Nederland te zien zijn. Dinsdag ondertekende Veilig Verkeer Nederland samen met de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie en meerdere producenten van alcoholhoudende dranken een nieuwe driejarige samenwerking. Hoewel het aantal verkeersslachtoffers is gedaald, zijn er ook twijfels over deze voortzetting.

VERJO

— Advertentie —

‘Bob’

De Bob-campagne, - de campagne die ervoor moet zorgen dat mensen niet met alcohol op achter het stuur kruipen - werd in 2001 in Nederland geïntroduceerd en is inmiddels alweer meer dan 13 jaar actief. “Wij van Veilig Verkeer Nederland zijn verantwoordelijk voor het creëren van het rechtstreekse contact met het publiek. Zo zijn wij aanwezig tijdens landelijke, regionale en lokale evenementen met onze campagneteams. De dalende trend van het aantal alcohol gerelateerde ongevallen sterkt ons in de gedachte dat de Bob-campagne springlevend is”, zo zegt VVN-directeur Linda van der Eijck.

Daling

Uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu blijkt inderdaad dat het aantal overtreders van de alcohollimiet bij verkeerscontroles gedaald is van 4,1% in 2002 naar 1,8 % in 2013.
Ook onder de groep beginnende bestuurders neemt het alcoholgebruik af. Zo daalde het percentage overtreders van 4,8% in 2008 naar 2,5 % in 2013.   

Twijfels

Marketingexpert Richard Mabelis twijfelt aan de effectiviteit van deze nieuwe verlenging. “Doordat deze campagne al zoveel jaren loopt zal het effect op de doelgroep een stuk lager zijn. De voornaamste reden hiervoor is dat de Bob-campagne al zo ingeburgerd is bij de doelgroep, dat dit niet of nauwelijks zal leiden tot verdere verlaging van de ‘drankrijders’. Beter was het geweest een nieuw initiatief te starten om het ‘shockeffect’ groter te maken. Willen de makers van de Bob-campagne genoeg effect blijven genereren, waar ik wel vanuit ga, zullen ze iets verrassends en origineels moeten verzinnen. Inspelen op wat er speelt.”