Boze rijschoolhouder ziet tegenligger kuikens doodrijden

dode kuikens

Een rijschoolhouder uit Vriezenveen is boos. Hij zag vorige week, terwijl hij aan het lesgeven was en zijn leerling liet stoppen voor overstekende eentjes, een tegenligger de kuikentjes doodrijden. EenVandaag heeft nu uitgezocht of dit strafbaar is.

Dation Rijschool Software

— Advertentie —

Rijschoolhouder Tristan Kock uit Vriezenveen was vorige aan het lesgeven toen een moedereend met zo'n 10 kuikens overstak. "Stop maar even, laat ze maar oversteken", had hij gezegd volgens het AD.

Strafbaar?

Helaas dacht een andere chauffeur er anders over. Met grote snelheid reed hij over de helft van de kuikens heen. Vijf doden. Kock baalt dat zijn dashcam het niet deed. Anders had hij het online gezet, zei hij tegen de krant.

EenVandaag zocht vervolgens uit hoe strafbaar het is als automobilisten doorrijden na een aanrijding met een dier. Moet je stoppen voor een dier? "Ja", zegt Nathalie Dingeldein van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. "Maar voorop staat dat je niemand op de weg in gevaar mag brengen. Dat is echt je plicht als bestuurder. En dat betekent óók in onverwachte situaties als er een dier oversteekt."

'Walgelijk'

Voormalig landelijk verkeersofficier Koos Spee geeft aan dat er in de wegenverkeerswet niets staat over dieren. Maar wel in de wet 'Zorg voor het welzijn van dieren'. "Daar staat in dat je dat je een dier niet hulpbehoevend achter mag laten." 

Een duidelijk antwoord is er dus niet, maar de meningen op facebook onder het bericht van Kock zijn duidelijk. "Walgelijk"

(Foto: Tristan Kock)