Britse politie neemt direct rijbewijs in tijdens ogentest

De politie in Groot-Brittannië gaat, om de verkeersveiligheid te verbeteren, de ogen van automobilisten testen. Auto’s worden tijdens de test aan de kant gezet. Wanneer een bestuurder een kentekenplaat op 20 meter afstand niet kan zien wordt direct het rijbewijs ingenomen.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De politie wil met de actie meer duidelijkheid krijgen over hoeveel slechtzienden achter het stuur zitten. Daarom worden nu de ogentesten uitgevoerd. Bij de test moeten weggebruikers een kentekenplaat op 20 meter afstand lezen. Van wie ook maar één letter of cijfer niet ziet, wordt onmiddellijk het rijbewijs ingetrokken.

Dodelijke afloop

Recent vonden er in Groot-Brittannië twee ongelukken met dodelijke afloop plaats, die gerelateerd waren aan slecht zicht. Vorig jaar stierf de driejarige Poppy, nadat een gepensioneerde de peuter aanreed. De man kreeg vier jaar gevangenisstraf, omdat hij in de weken voor het ongeval door twee opticiens was gewaarschuwd niet achter het stuur plaats te nemen. Eerder stierf de zestienjarige Cassie McCord nadat ze in aanrijding kwam met een 87-jarige automobilist die enkele dagen daarvoor gezakt voor een oogtest van de politie, maar weigerde zijn rijbewijs in te leveren.