‘Buschauffeurs gebruiken regelmatig telefoon’

We weten inmiddels dat het gebruiken van een mobiele telefoon in het verkeer erg gevaarlijk kan zijn. Toch blijf je het vaak genoeg zien. Automobilisten die het verkeerslicht niet van kleur zien springen of over de andere rijbaan beginnen te rijden. Ook buschauffeurs schijnen regelmatig – tijdens het rijden – hun smartphone te gebruiken.

Lesautolease.nl

— Advertentie —

Onverantwoord

“Ik heb het al zo vaak meegemaakt dat buschauffeurs naar hun moeder, vriendin of collega bellen of appen tijdens het rijden”, zo zegt de 27-jarige Koen Smit uit Hoofddorp.
Ook de forens Fardis Americaan had last van een buschauffeur die druk met zijn telefoon bezig was. Fardis reisde woensdagmiddag tijdens de spits in Arnhem met bus 7, zo is te lezen in dagblad de Gelderlander. Hij zag zijn buschauffeur appen tijdens het rijden en filmde dit vervolgens. “De buschauffeur zat voortdurend met zijn smartphone en hij stuurde zelfs met de telefoon in zijn hand. Ik vond het onverantwoord en daarom filmde ik het.” Zowel Koen als Farid geven aan dit fenomeen regelmatig te zien. 

Youtube

Naast het filmpje van Fardis zijn er nog enkele video’s op Youtube te vinden van buschauffeurs die hun telefoon gebruiken tijdens het werk.
Zie ook onderstaande video.

Zorgen

De ANWB geeft aan zich zorgen te maken om het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden. “Zeker van professionals mag verwacht worden dat ze hun verantwoordelijkheid nemen. Het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden is iets waar we ons grote zorgen over maken.”

Connexxion

Een woordvoerder van Connexxion heeft gereageerd op het filmpje van de buschauffeur van lijn 7, in Arnhem: “Ons beleid is heel simpel: de telefoon hoort niet in de hand, tenzij strikt noodzakelijk. En zelfs dan hoeft het niet. Een chauffeur kan altijd de motor van de bus uitzetten en daarna, in geval van een noodsituatie, contact opnemen met de regiocentrale. Voor een buschauffeur gelden wat dit betreft dezelfde regels als voor iedere andere chauffeur.”

Niet praten

Wat veel mensen overigens niet weten is dat je tijdens het rijden niet mag praten tegen een buschauffeur, omdat dit zou kunnen afleiden.
Het voorval met de buschauffeur van lijn 7 wordt op dit moment uitgezocht. Er is nog niet bekend wat voor consequenties dit met zich mee zal brengen.