Gekregen parkeerkaartje? Boete ligt op de loer

Krijg je wel eens een parkeerkaartje van iemand door, omdat hij of zij al met zijn auto weg gaat en het kaartje nog geldig is? Pas dan op. Het gebruiken van ‘doorgegeven’ parkeerkaartjes mag inmiddels beboet worden als gevolg van een uitspraak van de rechtbank in Gelderland.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

In veel gemeenten is het doorgeven van kaartjes al onmogelijk gemaakt is, doordat je een kenteken moet invoeren op de parkeerautomaat. Maar in gemeenten waar dit nog niet het geval is, ben je inmiddels dus strafbaar zodra je gebruik maakt van iemand anders zijn parkeerkaartje. 

Boete

Deze beslissing van de rechtbank in Gelderland is genomen naar aanleiding van een incident in Nijmegen. Een automobiliste parkeerde haar auto en nam een geldig kaartje van iemand anders over. Met als gevolg een boete van 60 euro.
Zij ging in beroep tegen de bon, maar werd door de rechter in het ongelijk gesteld. Dit heeft te maken met de belasting die er op een parkeerkaartje zit. Alleen de automobilist die het kaartje zelf koopt, betaalt volgens de rechter de verschuldigde parkeerbelasting.

Dat mensen geen geld terugkrijgen als zij hun parkeertijd te ruim inschatten, doet daar niets aan af.

Parkeertarieven

Parkeertarieven lopen al jaren op. Gemiddeld steeg de prijs van een parkeerkaartje dit jaar met 6 procent. Gemeenten verdienen hier dus flink aan met Amsterdam als absolute grootverdiener. Zo berekende het CBS dat onze hoofdstad dit jaar rekent op bijna 250 miljoen euro aan parkeerkosten.