CBR blij met plan Minister om geldigheid rijbewijs ouderen te verlengen

Het CBR reageert op de plannen van Minister Cora van Nieuwenhuizen om de geldigheid van oudere automobilisten met maximaal jaar administratief te verlengen. Het CBR geeft aan blij te zijn met de extra ruimte die de oplossing biedt om achterstanden weg te werken.

Opleiding tot ADAS-instructeur bij De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De verklaring van het CBR: “Op 19 juni debatteerde de Tweede Kamer over de lange wachttijden bij de medische afdeling van het CBR.  De avond ervoor had de minister de Kamer al laten weten dat ze de mogelijkheid gaat laten onderzoeken om de geldigheid van oudere automobilisten met maximaal jaar administratief te verlengen. Dit geeft het CBR meer ruimte om de achterstanden bij de aanvragen voor een Verklaring van geschiktheid weg te werken. De minister heeft toegezegd om voor het zomerreces, dat op 5 juli begint, meer duidelijkheid te geven over de haalbaarheid van dit idee."

Afnemende hinder

"De aanleiding voor de bijzondere maatregel van de minister is de niet afnemende hinder die onze klanten hebben van de lange doorlooptijden bij de medische beoordelingen als gevolg van vertraging in de invoering van het nieuwe digitale proces en een tekort aan medische capaciteit. Een explosieve groei van het aantal aanvragen omdat klanten, begrijpelijk vroegtijdig starten, verlengt de doorlooptijden.

Om te voorkomen dat mensen zonder geldig rijbewijs komen te zitten, geeft het CBR prioriteit aan klanten die tijdig begonnen zijn en waarvan het rijbewijs dreigt te verlopen. Daarom adviseren wij klanten om hun Gezondheidsverklaring direct nadat ze de brief van de RDW, per post of via Mijn Overheid, hebben ontvangen digitaal in te sturen. Dat scheelt tijd. Ook is het belangrijk om, als dit nodig is, de afspraak bij de keurend arts of medisch specialist snel te regelen.”