CBR gaat theorie-examen Transportbegeleider afnemen

transport

Het CBR gaat vanaf 1 juli 2020 het theorie-examen Transportbegeleider afnemen. De kandidaat wordt getoetst op verkeer, wet- en regelgeving, begeleiding en ontheffing en beroepshouding.

De VerkeersAcademie

— Advertentie —

De kandidaat moet naast het theorie-examen ook een praktijkexamen doen. Dit examen wordt afgenomen door de politie en valt niet onder verantwoordelijkheid van het CBR. Zodra de kandidaat voor beide examens is geslaagd kan hij een certificaat aanvragen bij de Stichting Verkeersregelaars Nederland (SVNL), schrijft het CBR.

Uniformiteit

Naar aanleiding van signalen uit de branche is de oude Regeling Verkeersregelaars 2009 herzien. Verschillende aanpassingen aan de bestaande regeling zijn gedaan. Zo zijn de toelatingseisen versoepeld (je hoeft geen CE rijbewijs meer te hebben, een B rijbewijs is straks voldoende) en is de uitvoering van het theorie-examen bij het CBR neergelegd. De theorie-examinering wordt nu nog door verschillende partijen gedaan, maar daardoor is er geen uniformiteit in de toetsing van de kennis. 

Het kennisniveau van de transportbegeleiders is dus wisselend en soms onvoldoende. Aangezien de transportbegeleiders landelijk werken, is uniformiteit in het kennisniveau gewenst. Een uniform theorie-examen van het CBR resulteert ook in meer uniformiteit in de opleiding.

Foto door sophie